Szalonn?s-sajtos s?t?t?klep?ny ?s krokett

2022-10-07

sponsored links

egy recept k?tf?le elk?sz?t?si m?d


 


 
Ha egyszer r?kattanok valamilyen alapanyagra, akkor ett?l t?bbnyire megt?ltosodva, k?l?nf?le elk?sz?t?si m?dokon agyalok. ?gy j?rtam a s?t?t?kkel is, ami annyira belopta mag?t a sz?vembe, hogy az els? ? m?g b?tortalan ? v?s?rl?st k?vet?en a m?sodik alkalommal a boltban r?gt?n 2 db t?k?t tettem a kosaramba. Az egyiket azonnal fel is haszn?ltam, ?s ugyanabb?l a massz?b?l k?t fajta ?tel sz?letett. Persze, a t?csnihoz hasonl?an elk?sz?tett lep?ny ?s a krokett nem sz?m?t az?rt olyan nagy ?tletnek, de az ?n konyh?mban ?gy is mindenk?pp sz?les?ti a t?k?s receptek eddig nem l?tez? t?rh?z?t. :D Egy?bk?nt pedig k?v?ncsi voltam, hogy az im?dott krokett hogy m?k?dik s?t?t?kb?l. ?s h?t m?k?dik, de m?g mennyire! :)
B?r a k?tf?le elk?sz?t?si m?dhoz haszn?lt massza teljes m?rt?kben megegyezik, m?gis eg?szen m?s ?lm?nyt ny?jt a lapos, pr?zlimentes verzi?, mint a krokett. Az ut?bbi ui. egyr?szt k?v?l ropog, amit ?n eleve im?dok, m?sr?szt bel?l k?nnyed, n?hol leveg?s text?r?j?. M?g a t?csniszer? lep?ny megpirult ? ?s szint?n szeretni val? ? k?ls? r?tege j?l harmoniz?l az alapvet?en puha ?llaggal. Ennyi marketingduma ut?n viszont ink?bb nem sz?vegelek r?la tov?bb ? ki kell pr?b?lni! ;)

 


 

Hozz?val?k 10-10 darabhoz:

50 dkg s?t?t?k (h?mozott mennyis?g)
10 dkg kock?zott h?sos szalonna
1 fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemz?ldje + a t?lal?shoz
8 dkg eidami sajt, reszelve
szerecsendi?
?r?lt sz?nes bors
s?
1 toj?s
10 dkg feh?r t?nk?lyliszt
5 dkg zabpehelyliszt
zsemlemorzsa + szez?mmag a forgat?shoz
n?v?nyi olaj a s?t?shez

elk?sz?t?s:
  1. A megh?mozott t?k?t (ha a magos r?sz?b?l k?sz?tj?k, akkor el?bb kivessz?k a magh?zat) felkock?zzuk, v?zg?z f?l?tt puh?ra p?roljuk, majd h?lni hagyjuk.
  2. A szalonn?t 1 ev?kan?l foly?kony zs?ron vagy n?v?nyi olajon majdnem teljesen zs?rj?ra s?tj?k, r?tessz?k a finomra apr?tott hagym?t, megs?zzuk ?s pirul?sig s?tj?k.
  3. Hozz?keverj?k az ?tt?rt fokhagym?t, borssal, frissen reszelt szerecsendi?val gazdagon ?zes?tj?k, ?s p?r m?sodperc alatt k?szre s?tj?k. H?lni hagyjuk.
  4. A p?rolt t?k?t p?r?s?tj?k, ?sszedolgozzuk a hagym?s szalonn?val, a reszelt sajttal, toj?ssal, k?tf?le liszttel. Ha sz?ks?ges, ut?nas?zzuk. (Ez egy el?g l?gy massza lesz, de ne adjunk hozz? t?bb lisztet, mint amit a receptben javasolok.) K?tfel? vessz?k.
  5. Az egyik adag p?r?b?l v?zbe m?rtogatott ev?kan?llal p?pozott mennyis?geket halmozunk a serpeny?ben felhev?tett kev?s olajba, ?s a kan?l h?t?val ellap?tjuk. K?zepes l?ngon mindk?t oldalukon kis?tj?k, majd pap?rt?rl?re szedj?k a lep?nyk?ket.
  6. Az olajat annyival p?toljuk, hogy 2 ujjnyi m?ly legyen, felhev?tj?k, ?s ugyancsak v?zbe m?rtogatott ev?kan?llal 10 db krokettet form?zunk: a zsemlemorzs?s tenyer?nkbe tesz?nk egy ev?kan?lnyi massz?t, belepottyantjuk a zsemlemorzs?ba, majd ?vatosan ?thenger?tj?k. (vigy?zat, mert t?nyleg l?gy!). ?gy form?zzuk meg a t?bbit is, ?s k?zepes l?ngon kis?tj?k. Szint?n pap?rt?rl?re szedj?k, majd a lep?nyekkel egy?tt, apr?tott petrezselyemz?lddel megsz?rva t?laljuk.
Tipp:
A t?klep?nyt ?s a krokettet ehetj?k ?nmag?ban, tejf?l?s vagy joghurt?ntettel, de h?sok mell? is j? v?laszt?s.
A kroketthez a must?ros joghurtos m?rtogat? k?l?n?sen j?l illik. Ehhez ?n kb. 20 dkg g?r?g joghurthoz kevertem 1 p?pozott ek. must?rt, 1 tk. dijoni must?rt, 1 gerezd ?tt?rt fokhagym?t, ?r?lt borsot, pici s?t ?s 1 tk. ak?cm?zet.

 



Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2022/10/szalo...

sponsored links

Keres?s