Szalonn?s paradicsmomraguval t?lt?tt burgonyaf?szek

2022-10-31

sponsored links

 

 


 
Nemr?g megvillant el?ttem egy vide?s recept, ?s a l?tv?ny megmaradt az eml?kezetemben. Az ?tel le?r?s?t nem tartottam fontosnak elmenteni, mivel maga a burgonyaf?szek (?n legal?bbis ?gy kereszteltem el) egyszer? krumplip?r?b?l van ? csak az ?tlet volt a l?nyeg. A m?lyed?s k?zep?be ? az eredeti receptben ? azt hiszem, bolognai ragut tettek, de dar?lt h?s h?j?n ?n h?sos szalonn?val bolond?tott paradicsomraguval t?lt?ttem. Persze megcsin?lhatjuk teljesen h?smentesen is.
Ahogy fentebb ?rtam, az ?tel alapja sima krumplip?r?, amit a legt?bb h?ziasszony el?g gyakran k?sz?t, teh?t nem ett?l lesz ?rdekes ez a fog?s, viszont ebben a j?pofa form?ban szerintem meglehet?sen l?tv?nyos. Igaz?b?l b?rmivel t?lthetj?k, amihez j?l illik a krumplip?r?.
A Kuytaf?l teljesen odavolt ?rte. :)

 

 

 Hozz?val?k 2-4 szem?lyre:


a burgonyaf?szekhez:
1 kg lisztesre f?v? krumpli (pl. Balatoni r?zsa)
5 dkg vaj + a s?t?shez
6 dkg tejf?l
1 csokor petrezselyemz?ldje + a t?lal?shoz
?r?lt tarka bors
?r?lt szerecsendi?
s?

a t?ltel?khez:
20-25 dkg darabolt paradicsomkonzerv
12 dkg h?sos szalonna
1 fej v?r?shagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk. krist?lycukor
1 tk. pirospaprika
1 tk. oreg?n?
1 tk. bazsalikom
?r?lt f?szerk?m?ny
?r?lt fekete bors
s?
1 dl v?z
1-2 ek. foly?kony mangalicazs?r
5 dkg reszelt parmez?n vagy mozzarella, esetleg cheddar

elk?sz?t?s:
  1. A raguhoz a szalonn?t cs?kokra v?gjuk, ?s kev?s zs?rt adva hozz?, zs?rj?ra s?tj?k. Sz?r?kan?lba ?ntj?k, ?s a zs?rt felfogjuk.
  2. A felapr?tott v?r?shagym?t kiss? megs?zzuk, megp?rgetj?k cukorral, ?s a szalonnazs?ron pirul?sig s?tj?k.
  3. A t?zr?l leh?zva hozz?keverj?k az ?tt?rt fokhagym?t, a f?szereket, ?s fel?ntj?k a darabolt paradicsommal. Majdnem teljesen lefedve, k?zepes l?ngon addig p?roljuk, am?g a lev?t szinte teljesen elforrja. Ha sz?ks?ges, m?g ?des?tj?k, s?zzuk, majd belekeverj?k a s?lt szalonn?t. F?lretessz?k.
  4. A burgonyaf?szekhez a megpucolt, felkock?zott krumplit s?s v?zben megf?zz?k, majd lesz?rj?k.
  5. A vajat is hozz?adva, m?g forr?n ?tt?rj?k, a f?szerekkel ?zes?tj?k ?s elkeverj?k a tejf?llel, valamint az apr?tott petrezselyemmel.
  6. A krumplimassz?t n?gy r?szre osztjuk, mindegyiket megg?mb?lygetj?k, ?s a k?zep?kben m?lyed?st alak?tunk ki. S?t?pap?rral b?lelt h??ll? t?lba sorakoztatjuk, ?s a sz?leket lekenj?k olvasztott vajjal.
  7. A f?szkekben elosztjuk a ragut, ?s megsz?rjuk reszelt parmez?nnal. El?meleg?tett s?t?ben pirul?sig s?tj?k, ?s apr?tott petrezselyemmel megsz?rva t?laljuk.
s?t?si h?fok: 200?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 30 perc

Megjegyz?s:
A k?sz ?telt ?gy a legk?nnyebb kital?lni, ha a s?t?pap?r seg?ts?g?vel az eg?szet egyszerre emelj?k ki a s?t?t?lb?l, ?s sz?les konyhai lap?ttal al?juk ny?lva tessz?k a t?ny?rra. Az alja ui. l?gy, ill. hajlamos megrepedni.
?n csak a fot? kedv??rt sz?rtam r? j?val kevesebb sajtot, mert ?gy jobban ?rv?nyes?lj a f?szekben l?v? ragu. Egy?bk?nt sok sajttal megsz?rva a legjobb. ;)

 

 





Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2022/10/szalo...

sponsored links

Keres?s