sponsored links

Svédgomba saláta

2011-12-31

sponsored links

 

A svédgombát mindenki szereti mégis olyan mintha a régi delikátüzleteken kívül már senki nem emlékezne rá és méltatlanul ritkán kerül az asztalra. 
És különben is miért nevezzük svédnek?
Érdekes, hogy az általunk annyira kedvelt édeskésen savanyú paradicsomszószos gombát nem nagyon ismerik nyugaton és távol-keleten sem. Igyhát a svédek sem tudják, hogy róluk neveztük el ezt a salátát és
és amit nyugaton svéd gomba salátának - Champignonsallad- neveznek az csak szeletelt gomba olajos ecetes mártásban.
Viszont az oroszok ismerik a svédgombát- csak nem tudom, hogy nevezik, de találkoztam vele vendégváró teritékeknél a répasaláta és a diós céklasaláta kiséretében.
A jól behűtött svédgomba ízletes köret a sült húsokhoz, de melegen akár spagetti feltétnek is megállja a helyét.
Nálunk ma igazi retro életérzés jegyében a szilveszteri bőrös sült malac mellé kerül köretnek.
 
Hozzávalók:
0,5 kg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl fehér bor
3 ek cukor
50 g (1 kis konzerv) paradicsompüré
4 db babérlevél
1 szál kakukkfű (vagy 1 kk szárított kakukkfű) ...

Folytatás a blogon ... mindenkaja.blog.hu/2011/12/31/svedgom...

sponsored links

Keresés








Gasztroblogok