Sushi készítése,lépésrõl lépésre

2017-02-19

sponsored links

Szeretem a sushit és már egy ideje izgat hogyan is készíthetném el itthon.
Hosszas kutakodás után találtam egy receptet ami nekem is tetszett.
Algakonyha írója Bogi, részletesen elmagyarázza hogyan is készítsük el könnyedén és gyorsan.
Nagy lelkesedéssel beszereztem a hozzávalókat és egy esõs délután hozzá is kezdtem elkészíteni az elsõ sushinkat.  Azóta már kétszer is elkészítettem, nagyon finomra sikerült és mindegyik kis sushi el is fogyott. Azoknak akik csak maguknak vagy két fõ részére szeretnék elkészíteni,ajánlanám hogy felezzék meg az adagot. Mivel a sushi frissen fogyasztható és így biztosan el is fog fogyni és nem megy kárba egy falat sem. 



Hozzávalók :
2 pohár ( 6 dl ) kerekszemû rizs
4 evõkanál almaecet
2 evõkanál agavészirup
( helyettesíthetõ xilittel )
1 evõkanál himalája só
6 db nori algalapok
wasabi paszta
10 dkg füstölt lacaz
1 db kisebb nem túl érett avokádó
1 db sárgarépa
1/4 kígyóuborka
pár szál metélõhagyma

Elkészítése:
Elsõ lépésben készítsük el a fõtt rizst.
Mérjük ki. Tegyük egy szûrõbe és mossuk át alaposan.
Addig öblítsük még a víz majdnem átlátszó lesz.
Így mossuk ki a rizsbõl a keményítõ tartalmát.
Tegyük át egy üvegfedõs fazékba és ugyan azzal a pohárral amivel a rizst mértük ki mérjünk rá 
3 pohár vizet. Tegyük rá a fedõt és közepes lángon forraljuk fel. 
Amikor forr a víz vegyük le alatta a lángot a legkisebbre és fõzzük addig amíg a lé le nem fõ a rizsrõl. 
Fontos ,hogy a fedõt ne vegyük le róla! 
Az üvegfedõ alatt látható amikor a víz elpárolgott a rizsrõl. 
Ekkor kapcsoljuk ki alatta a gázt és hagyjuk még lefedve pihenni egy fél óráig. 

Amíg pihen a rizs ,egy másik tálkába mérjünk ki 
1 evõkanál Himalája sót, négy evõkanál almaecetet, két evõkanál agavészirupot vagy xilitet, és keverjük el. 


Melegítsük fel annyira hogy a só eltudjon olvadni,majd hûtsük ki.
Ezt az öntetet hívják sushi zu -nak.
Egy üveg jénaiba vagy egy mûanyag tálcára öntsük ki a fõtt rizsünket.


Öntsük rá az öntetet és egy fakanál segítségével keverjük össze alaposan.
Ha meleg még a rizsünk akkor egy legyezõvel hûtsük addig amíg gõzölög a rizsünk.

Készítsük elõ a töltelékeket a sushiba.


Az avokádót tisztítsuk meg. Vegyük ki a magját és vékony szeletekre vágjuk fel.
A sárgarépát tisztítsuk meg és vágjuk vékony csíkokra.
A kígyóuborka héját vágjuk le. Vágjuk ketté és emeljük ki a magos részét.
A mag nélküli részt vágjuk fel vékony csíkokra.
A metélõ hagymát mossuk meg és töröljük meg szárazra.
A füstölt lazacot vágjuk vékony csíkokra.




Maki sushi ? feltekert változat
Norimakit készítünk, aminek az a lényege, hogy az alga kerül kívülre.
A bambuszgyékényre helyezzük rá egy fóliát ,erre a Norilapot a fényesebbik oldalával lefelé fordítva.



Vizezzük be a kezünket, és kézzel kiadagolva fedjük be a Norilapot a rizzsel, úgy hogy hagyjunk ki egy ujjnyi vastag csíkot. 



Alaposan nyomkodjuk rá egyenletes vastagságban a rizst,ha szükséges vizezzük be még a kezünket. Egy keveset a wasabi pasztából az ujjunkra teszünk és egy vékony csíkot húzunk a rizsre.
Töltsük meg egy csíkban a felvágott avokádóval,répával,uborkával,metélõ hagymával és a füstölt lazaccal.





Tekerjük fel a gyékény segítségével. 
A szabadon hagyott algalap végét egy kevés vízzel kenjük át és így tekerjük tovább. 


A gyékény segítségével szorosan formáljuk még tovább.
Végül vizezzünk be egy éles kést és szeleteljük fel. 
Minden szeletelés elõtt mártsuk vízbe a késünket.
Szeletelés: Elõször vágd ketté,majd azokat is ketté.










Szójaszósszal, wasabival és sushigyömbérrel kínáljuk.












Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2017/02/sushi-k...

sponsored links

Keres?s