Stollen - Ünnepi kalács

2017-12-15

sponsored links

Hozzávalók 4 stollenhez

    A kalácstésztához
    150 g mazsola
    3 ml rum - barna
    500 g búzaliszt (BL55)
    10 g vaníliás cukor - 
    100 g porcukor
    50 g élesztõ (friss)
    210 ml 2,8%-os tej
    200 g vaj
    1 db tojás 
    70 g mandula (egész, héjas)
    170 g cukrozott vegyes gyümölcs
    1 csipet só
    0.5 teáskanál fahéj (õrölt)
    0.5 kiskanál szegfûszeg (õrölt)
    0.25 kiskanál szerecsendió (õrölt)
    1 db citrom reszelt héja
    1 db narancs reszelt héja
    A díszítéshez
    75 g vaj
    75 g porcukor

Elkészítés


A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe áztassuk be.
A tejet, a porcukrot és az élesztõt tegyük egy tálba, jól keverjük el, és tegyük félre.
A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót.
A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
Ha az élesztõ felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az õrölt fûszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevõket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütõt elõmelegítjük 175 C-ra, a sütõlemezt sütõpapírral lefedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd négyfelé osztjuk, és hosszú, elkeskenyedõ végû rudat nyújtunk belõle.
A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük.
Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütõlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük.
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az elõmelegített 175 C-os sütõben.
A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.
A teljesen kihûlt kalácsot fóliába csomagolva hûvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk.

videó itt: 
 




Folytats a blogon ... solier-gourmet.blogspot.com/2017/12/s...

sponsored links

Keres?s