Stollen, a drezdai kalács JÁTÉKRA!

2017-12-17

sponsored links

Sajnos még csak hárman jelentkeztek a játékra, melyet itt hirdettem meg, de két kitûnõ süteménnyel. Még várom a többieket.  
Mire megsütöm a stollent 151-szer, egészen tökéletes lesz. Most szépen egyben maradt, nem úgy, mint tavaly, bár a sütés közben a gondosan megformázott teteje eldeformálódott kicsit, de így is lehet látni a sajátos stollen alakot: mintha a Kisjézus lenne bepólyálva. Az íze kitûnõ, nem vártuk meg mi sem a karácsonyt a felvágással, de a hátralevõ részt igyekszem megmenteni addig.




Hozzávalók: 
150 g mazsola
5 ml rum - barna
500 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só
10 csomag vaníliás cukor
100 g porcukor
50 g élesztõ (friss)
2 dl házi tej
100 g vaj
10 dkg margarin
1 tojás
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg hántolt egész mandula (lemaradt a képrõl)
fél teáskanál õrölt fahéj
fél teáskanál õrölt szegfûszeg
fél mokkáskanál õrölt szerecsendió
1 evõkanál reszelt citromhéj
1 evõkanál reszelt narancshéj
A díszítéshez:
vaj
porcukor

Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk egy kis meleg vízzel elkevert rumba, és fél óráig állni hagyjuk. Ha nagyon nagy szemû, akkor apróbbra vágjuk. Az élesztõt elkeverjük a meleg cukros tejben, és hagyjuk felfutni. A mandulát  apróra vágjuk. Ha a kandírozott gyümölcs nem elég apró, akkor azt is. Az élesztõs tejhez hozzáadjuk a felolvasztott vajat és margarint, az õrölt fûszereket és citrushéjakat, valamint a tojást. A lisztet beletesszük a keverõüstbe vagy a tálba, amiben dagasztani fogjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, és ráöntjük ezt a tejes keveréket. Nagyon alaposan, szinte hólyagosra dagasztjuk (géppel 10-15 perc). Hozzáadjuk a lecsurgatott mazsolát, a mandulát és a gyümölcsöket. Jól átgyúrjuk, majd letakarva kelesszük 90 percig. A sok vajtól lassabban kel. Ha kétszeresére kelt, akkor a sütõt elõmelegítjük 180 fokra. Közben a tésztát deszkán oválisra nyújtjuk. A hosszanti közepébe nyújtófával mélyedést nyomunk, és ebbe fektetjük a tészta egyik felét. Kis gerincet formázunk a tetején, majd sütõpapírral bélelt tepsiben még kelesztjük 15 percig sütés elõtt. Ha kész, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és alaposan megszórjuk porcukorral. (recept innen ,változtatásokkal)

Bibliás elmélkedés a Csendes percek címû kiadványból:
"...de az Úristen nem volt a szélben...és nem volt a földindulásban sem. ...nem volt az Úr a tûzben sem. És a tûz után egy halk szelíd hang hallatszott." (I.királyok 19.11-12)
Mivel elsõ lakásom rendkívül kicsiny volt, karácsonykor csak egy nagyon kis fát állítottam. Sikerült egy kis betlehemes jelenetet is találni, amit a fa alá készültem tenni. Óvatosan csomagoltam ki egyenként a pásztorokat, az állatokat, az angyalt és a szent családot. De óh, jaj! A kis Jézus, ami nélkül az egésznek nincs jelentõsége,  hiányzott! Rémülten tettem tûvé mindent a dobozban, s végre megtaláltam az apró, gyermeki figurát. 

Az, hogy Isten kisdedként küldte hozzánk Jézust, engem a kis dolgok fontosságára emlékeztet. Társadalmunk harsányan ünnepli mindazokat, akik nagyok és híresek. Isten értékrendszere azonban más. Nála az éhezõnek adott egy tál leves, a magányossal való együtt érzõ idõtöltés, egy ijedt gyermek vigasztalása sokkal fontosabb. Csodálatos szépség és nagy ígéret van a szeretet apró megnyilvánulásának kifejezésében.
Imádkozzunk: Istene a jászolnak és a halk szelíd hangnak, bocsáss meg, amikor elvakít a világi nagyság értékrendje. Segíts meghallani szavadat ha szolgálatra hívsz! Ámen
-Ha a kis dolgokra figyelünk, nagy örömnek lehetünk részesei. 
(Geraldine Plunkett Virginia USA)

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2017/12/stolle...

sponsored links

Keres?s