STEFÁNIA VAGDALT és története

2017-06-19

sponsored links

A fasírt remek étel, hiszen egyszerû elkészíteni, finom, és tápláló. Most, hogy melegebbre fordult az idõ, egy tál salátával remek nyáresti vacsora.


Mi a vagdalt mi a fasirt?

A fasírt õrületes karrierjét már az ókorban elkezdte. Marcus Apicius Gavius 1. századból fennmaradt szakácskönyve szerint a rómaiak is készitettek húsgombócot tintahalból, polipból, garnélarákból, velõbõl, kagylóból és persze húsfélékbõl is. Az apróra vagdalt alapanyagokat összegyúrták tojással és vörösborba áztatott kenyérrel.
Az étel magyar neve a német faschieren igébõl, illetve a befejezett melléknévi igenevû változatából (faschiert - darált) ered. Eredeti magyar alakja a fasírozott (tájnyelvben fasérozott), ami lerövidült a fasírt alakra.


Stefánia vagdalt eredete:

Stefania belga királyi hercegnõ beleszeretett a magyar földbirtokos, fõrendiházi tag, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnõ cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnõ ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született a Stefánia vagdalt vagy másként töltött fasírtrolád is. Se szeri, se száma a ?Stefánia módon?készült  ételeknek.



Hozzávalók:

1/2 kg (sertés) darált hús
2 száraz zsemlébõl készült morzsa
kb 2 dl tej
2 tojás
3 fõtt tojás
3 gerezd fokhagyma
só,
bors,
majoránna
1 közepes vöröshagyma
örölt pirospaprika



Elkészités
Fõzzünk keményre 3 tojást és szedjük le a héját.
Olajon dinszteljük meg  az apró kockára vágott vöröshagymát, várjuk meg, mig kihûl. Egy mély tálba tegyük bele a darált húst, rányomjuk az összepréselt fokhagymát, ráütjük a  2 db nyers tojást és adjuk hozzá a füszereket.A szikkadt zsemléket, amiket elõzõleg  megdaráltunk és most morzsa, tegyük tejbe, és hagyjuk jó pár percig benne, hogy tökéletesen felszivja a tejet. A beáztatott és jól kifacsart zsemléket is tegyük a darált húsba.és alaposan forgassuk össze.. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá.
A masszát sütõedénybe tesszük ellapitjuk és a közepére helyezzük a megfõtt, megtisztitott tojásokat, majd a masszával betakarjuk. A húshenger tetejére szalonnát vágunk, köré kb 1 dl vizet öntünk és sütõbe addig sütjük mig a teteje aranybarna nem lesz.





Folytats a blogon ... lucullusi.blogspot.com/2017/06/stefan...

sponsored links

Keres?s