Staffordshire oatcake vagyis angol zabpalacsinta

2010-09-10

sponsored links



Már a neve is olyan jól hangzik, simán elmenne valami jó kis angol kutyafajtának. Tájjelegû étel Angliában, észak-Staffordshire-ben - olyan, mint mondjuk az Alföldön a slambuc. Vagy valami hasonló. Mindenesetre egyszerû és laktató, fõleg, ha sósan, fõételként esszük. Mi sajtmártással kentük meg, füstölt sonkaszeleteket tettünk rá, arra tükörtojást és így tekertük fel.



Kelt palacsinta, ezért vastagabb és lyukacsosabb, mint az egyszerû társa.


Hozzávalók:
225 gr teljes kiõrlésû vagy Graham liszt
225 gr zabliszt
500 ml meleg tej
500 ml meleg víz
5g élesztõpor
10 g só
kevés olaj

Elkészítés:
1. A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval, porélesztõvel és hozzáadjuk a tejet, vizet. Jól összekeverjük és lefedve állni hagyjuk nagyjából egy órán át.
2. Kevés olajjal kikenünk egy vastag aljú serpenyõt, megforrósítjuk és szép nagy, vastag palacsintákat sütünk a tésztából. Nagyjából 10-12 palacsinta lesz ennyi tésztából.
A zabtól nagyon jó íze lesz a palacsintának, ahol kell puha, ahol kell ropogós.

Megj.: A recept szerint a tészta eleinte hígnak látszik, állás közben viszont megduzzad a liszt és besûrûsödik a tészta. Hát lehet, hogy az angol zabliszt másképp viselkedik mint a magyar, de az én tésztám, nemhogy sûrûbb nem lett, hanem sokkal hígabbnak tûnt, mint az elején. De nem kell kétségbe esni, netán lisztet keverni hozzá, így süssük meg, ahogy van.


Ilyen, amikor ráharapunk a tojássárgájára

Forrás: River Cottage Handbook, Bread

Folytats a blogon ... ludanyo.blogspot.com/2010/09/stafford...

sponsored links

Keres?s