Spárga sonkával és csilis sajtmártással

2018-05-22

sponsored links

Még tart a spárgaszezon. Nem mondom, hogy ebben az idõszakban spárgát spárgával eszünk, de párszor szoktam fõzni.
Vannak elegáns és slampos spárgaételeink - itt megnézheted azokat, amik felkerültek a blogra -, ez talán közelít az elegánshoz, az viszont biztos, hogy finom.


Hozzávalók:
  • személyenként 5 db spárga 
  • szódabikarbóna
  • személyenként 1 szelet serrano sonka (bármilyen más füstölt sonka, vagy császárszalonna is tökéletes)
  • 15 dkg-nyi vörös cheddar (trappista is jó)
  • kevés õrölt fehébors
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 8 dkg vaj (6 dkg a mártáshoz, a többi a kenegetéshez)
  • 3 evõkanálnyi liszt
  • 1 bögre húsleves (használj nyugodtan kockát, ha éppen nincs)
  • 1 bögre tej
  • csilipehely, vagy apróra vagdalt szárított csípõspaprika
A zöldspárgát úgy szoktam  elõkészíteni, hogy megfogom a két végét (persze, az egyiknél a virág alatt), és elpattintom. Ahol magától eltörik, már nincsenek fás részek (a letörött fás részt meg szoktam hámozni és levesbe kerül).
Vizet forralok, megsózom, kevés szódabikarbónát is szórok bele (hogy megmaradjon a zöld színe), és beillesztem a párolóbetétet. Ráteszem a spárgákat. Egyszerre csak annyit, mennyi kényelmesen elfér, mert nem szeretném, hogy az alsók puhák legyenek, a felsõk meg nyersek maradjanak. Lefedem és 5 percig párolom.

Közben bemelegítem a sütõt kb. 150 fokra, nem akarok majd sütni, csak melegíteni.

Azután ötösével sonkába tekerem, a kötegeket pedig egy kivajazott tálba fektetem. A tetejüket is megkenem egy pici vajjal, hogy ne száradjanak ki, amíg a sütõben összemelegszenek a sonkával. A melegedési idõ alatt megcsinálom a sajtmártást.


 

A vajat megmelegítem, beleszórom a lisztet, ráreszelem a szerecsendiót és beleõrölöm a borsot, aztán csak annyi ideig kevergetem, amíg a liszt átforrósodik.
Beleöntöm a hideg tejet, elkeverem, beleöntöm a forró levest (nagyzolhatnék alaplével, de nem akarok...), sózom, aztán alaposan kiforralom úgy, hogy közben kevergetem.
Amikor megfõtt, szép sima a textúrája, akkor beleszórom a lereszelt sajtot és a csilipelyhet. Még egyet rottyan, és már kész is.

Párolt rizzsel szoktuk enni. A sajtmártás tetejére szoktunk még pluszban egy kevés (vagy sok) paprikapelyhet szórni.





Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s