Spenót, paraj, barátparéj

2018-03-17

sponsored links

A március a tél és a tavasz közötti összekötõ
hónap...a téli zöldségeknek még van egy utolsó
futása, de az új, friss kollégák lassacskán (végre :)
átveszik a szerepüket-ilyen például a spenót is.
A zsenge, leveles spenót csak tavasszal kapható
(használjuk is ki rendesen az idõt :) és különösen
zamatos, akár nyersen is ehetõ, pl. salátában:
https://3.bp.blogspot.com/-nnGQV-gvHF0/WboxVwXRMRI/AAAAAAAAqcU/03Jx6lmvZQAtMQz5FAMP5abQzj7B-4RVQCEwYBhgL/s1600/csontnelkul.blogspot.com.fugesk%25C3%25B6rt%25C3%25A9ssajtossalata1.jpg

A spenót -többek között- ideális hozzávaló a zöld,
illetve intenzív színû smoothie-k készítésénél.

Nem véletlenül esik annyira jól a spenót tavasszal:
sok ásványi anyagot, vitamint, fehérjét, emellett flavonoidokat,
klorofillt és egyéb hasznos dolgokat is tartalmaz,
amelyeket télen jórészt nélkülözni kényszerülünk.
Folsavtartalma miatt terhes nõknek is ajánlják.
Magas vastartalma ugyan közismert, de a hatékony
felszívódáshoz C-vitamin jelenlétére is szükség van.
A vas felszívódását a benne lévõ oxálsav is gátolja.
Kalciummal az oxálsav közömbösíthetõ, ezért is készül a
spenót fõzelék tejjel, de ilyen szempontból a sajt,
a tejföl vagy más tejtermék is jó társa lehet.
https://dietless.hu/media/2016/04/spenot-01.jpg
A spenót vagy paraj a disznóparéjfélék családjába tartozó,
világszerte elterjedt kultúrnövény.
Közép- és Délnyugat-Ázsiában õshonos.
Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.
Valószínûleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok
Spanyolországba.
Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában
vált népszerûvé.
Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs 
Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevû
levélzöldséget.

Folytats a blogon ... https://csontnelkul.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s