Somlói torta.

2017-04-29

sponsored links




A somlói galuska az egyik kedvencem, és a somlói tortával ellentétben azért sokkal kevesebb idõt kell rá szánni.... Viszont pl. ünnepi alkalomra a tortaformában készült somlóival sokkal nagyobb sikert érhetünk el. Mivel a hosszú hétvégének köszönhetõen több idõ jut sütkérezésre, így még nem késõ, bátran hozzáfoghatunk a torta sütéséhez. Én egy éjszakát a hûtõben pihentettem, így a vaníliás krém kellõen megdermedt, és az ízek is jól összeértek. A csokoládéöntetet pedig kb. fél órával a tálalás elõtt csorgattam a tortára, majd a maradék öntettel, és tejszínhabbal kínáltam. Igaz ez a torta egy kalóriabomba, de nagyon, de nagyon finom. 





 Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. 

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.



Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg porcukor
7 dkg liszt
3 dkg darált dió
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

 A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.



Kakaós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:


10 dkg porcukor
8 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


 A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

 Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.

 Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

 A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.





 Szirup hozzávalói:

15 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 citrom héja
0,5 dl rum


Egy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és fõzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)

Ezután vegyük le a tûzrõl a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihûlni.


Vaníliás krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárga
8 dl tej


A porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet.

Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre.

A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig fõzzük még besûrûsödik. Ezután kevergetve hûtsük langyosra.


Szórás hozzávalói:

10 dkg mazsola
15-20 dkg pörkölt, apróra vágott dió


A diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütõben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki)

Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.




Csokoládéöntet hozzávalói:

20 dkg csokoládé (70%-os)
3 dkg holland kakaó
10 dkg porcukor
3 dl víz
0,5 dl rum


A kakaót keverjük össze a porcukorral.

A csokoládét gõzfürdõ fölött olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá a cukros kakaóhoz, és keverjük hozzá a vizet is.

Ezután tegyük fel a tûzre, kevergetve fõzzük pár percig, majd vegyük le, keverjük hozzá a rumot, és hûtsük ki.




A torta összeállítása:

Helyezzük a sütõpapírral kibélelt tortaformába a diós piskótát, majd locsoljuk meg a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!!)

Ezután kenjük rá a vaníliás krém felét, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és mazsolával, majd helyezzük rá a kakaós piskótát.

Ezután locsoljuk meg a sziruppal, majd kenjük rá a maradék vaníliás krémet, szórjuk meg a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és helyezzük rá a piskótalapot. 

Ezután tegyünk a tetejére egy sütõpapírt, majd egy nehezéket, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hûtõbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellõen összeérjenek. (én egy neylon zacskóba rizst tettem, és azzal nyomattam le)

A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás elõtt készítsük el, mert különben nagyon besûrûsödik. 

Tálalás elõtt kb. egy fél órával vegyük ki a tortát a hûtõbõl, helyezzük tortatálra, majd csorgassuk meg a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítsük.

Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd a maradék csokoládéöntettel, és tejszínhabbal kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/04/s...

sponsored links

Keres?s