Sokak kedvence a nagy õzlábgomba felismerése és felhasználása

2017-10-04

sponsored links

A nagy õzlábgomba az a gomba, amit talán a legtöbben gyûjtenek. Elõfordul az ország minden táján, gyakori gombafaj. Ízletes, kiadós kalapjai szerintem panírozva kisütve, kirántva a legfinomabbak. 

Nagy õzlábgomba gyûjtése
( a földes tönkkel gyûjtött példány csak a bemutatás kedvéért
került földesen a kosárba ) 


Felismerése: A gyûjtés utáni szakellenõri vizsgálat e gomba esetében is fontos. Teljes bemutatása itt olvasható. Felismeréséhez néhány fontos tulajdonságot azonban kiemelnék, amit én szoktam nézni: Nagy méretû õzlábgomba, tönkje kígyóbõrszerûen mintázott (a hozzá hasonló piruló õzláb és a mérgezõ kerti õzláb tönkje nem mintázott). A nagy õzláb gallérja kettõs szélû, tönkjének alján nincs peremes gumó. Kalapja pikkelyekkel borított, amik letörölhetõk (a mérgezõ kerti õzláb kalapja csillagszerûen repedezett, nem pikkelyes, és ezek a repedések természetesen nem törölhetõk le.

Gyûjtése: A fiatalabb, kalapjában még nem teljesen kiterült példányokat szoktam gyûjteni, a teljesen kiterült vagy a már felfelé pöndörödõ kalapúakat érdemes inkább hagyni szaporodni a termõhelyen, mert azok öregebbek, vagy egészen öregek, lemezeik törékenyebbek, gyorsan bebarnulnak és túlérnek, így gyorsabban romlanak. 

Minden gomba esetében jól szellõzõ kosárba ajánlott gyûjteni a gombákat. Így kevésbé romlanak, kevésbé törnek  és - nem mellesleg - a kosár aljának résein a gombaspórák ki tudnak potyogni, így amerre járunk terjeszthetjük is a gyûjtött gombafajokat.

A gyûjtés során a gombát alaposan megtisztítva, fûszálakat, avar- és talajdarabokat lesöprögetve, a földes tönk nélkül tegyük a kosárba. (Ha a határozáshoz szükséges a teljes tönk, akkor külön papírzacskóba tegyük a tönkkel szedetteket). A kalapokat lemezekkel lefelé fordítva helyezzük a kosárba, mert nem elõnyös, ha a lemezek közé bepotyog bármi.   

Felhasználása: A gyûjtött nagy õzlábgombák felhasználása még aznap ajánlott, legfeljebb a még szinte zárt kalapúakat lehet másnapra eltenni. Ez az a gomba, amit megmosni szerintem egyáltalán nem szabad (általában nem jó egyik gombát sem vízbe áztatni, legfeljebb folyó vízben, ha szükséges, de ezt még úgy sem, mert gyorsan elázik). Én csak a kalap pikkelyeit szoktam letörölni kézzel vagy puha törlõvel. A hivatalos ajánlások szerint kizárólag a kalap ehetõ, a tönk túl kemény, rostos, és ez így is van. Sokan gyûjtik viszont a tönköt is, amit alaposan megszárítva, majd alaposan megdarálva gombaporként használnak. 

Sütési, fõzési tapasztalataim:

Szerintem ez a gomba fûszerezés után bundázva, panírozva, bõ forró olajban sütve a legfinomabb. Panírozni lehet a hagyományos zsemlemorzsás, palacsintatésztás, sörtésztás panírokba vagy csak lisztbe forgatni, esetleg  paprikás lisztbe, de alternatív magbundákban sütve is finom. A kisebb, zártabb kalapokat lehet valami finomsággal megtöltve panírozni, és úgy sütni. A nagyobb kalapokat érdemes cikkekre vágni vagy legalább félbe, hogy minden részük egyszerre érjen az olajba, zsiradékba, pláne ha serpenyõben sütjük.

Nekem fõzve egyáltalán nem jött be, bár igen sok recept lelhetõ az interneten fõtt õzlábból. Kalapbõre nekem mindig rettentõ sokáig fõzve is rágós maradt, ugyanakkor pedig a lemezek pedig szétfõttek. Aki mégis fõzi - mert ízre jó - hosszú idõt számítson, és ne más gombával (vagy a nagy õzlábat elõfõzve) fõzze, mert minden más gomba sokkal hamarabb megfõ. Sütõben sütve sem voltam vele túl sikeres, nekem tehát kirántva, bundázva, olajban sütve az igazi.

Tartósítás: A legjobb frissen. A kalapok (és a tönk is) megszárítva, ledarálva alkalmas gombapornak, amibõl gombakrémleves fõzhetõ vagy fûszerként használható. Fagyasztani nem próbáltam. Savanyítani, olajban eltenni szintén nem próbáltam, szerintem ezekre sem alkalmas, éppen azért amiért fõzni sem a legjobb. 

Receptek:
Nagy õzláb parmezánosan rántva (Bakancs és Fakanál)
Töltött, grillezett õzláb (Fûszer és Lélek)
Õzlábgomba gombapor (Csont nélkül)
Töltött õzlábkalapok (Erdõkert)
Netgombász receptek

Rántott galambgomba, mogyoróbundában sült vargánya van a blogon, hasonlóképp finom a nagy õzláb is.



     





  


      

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2017/10/soka...

sponsored links

Keres?s