Sertéspörkölt tarhonyával és kovászos uborkával

2018-06-28

sponsored links

Igazi gyerekkori kedvenc - én már az iskolai menzán is imádtam, pedig ott mindig olyan fakó volt a tarhonya és csak 2-3 szem hús volt hozzá. Persze az Anyukám által készített pirított tarhonyával és az omlósan puha, szép színû, pirospaprikás sertéspörkölttel semmiképp nem vehette fel a versenyt a menzai változat! A mai napig is az egyik kedvenc ételeim közé sorolom és érdekes módon Milánnak is az elsõ számú kedvencei között szerepel. Zalán is imádja, de Õ mindenevõ, minden ételt megeszik: legyen az sertés-, csirke- vagy marhahús, hal, káposzta, tök, karfiol, kelbimbó, sárgarépa, karalábé, borsó, spenót stb. (Milánnal már nehezebb dolgom van, Õ erõsen válogat - végül is Õ is megeszik mindent, amit fõzünk, de csak kevés ételt szeret igazán, a többibõl csak keveset és küszködve, idõt húzva eszik.)
A lényeg, hogy a tarhonyás sertéspörkölt mindenki kedvence itthon (talán csak a férjem szereti kevésbé), és a kovászos uborkával verhetetlen párost alkotnak!




Hozzávalók a sertéspörkölthöz:
4-5 személyre
60 dkg sertéscomb
2 közepes fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 tv paprika
1 csapott evõkanál õrölt paprika (csemege vagy édes-nemes)
1 teáskanál õrölt fekete bors
1 teáskanál õrölt kömény
1 csapott evõkanál só vagy inkább ízlés szerint
2 evõkanál zsír

A tarhonyához:
kb. 20 dkg tarhonya
2 evõkanál olaj  

A kovászos uborkához:
5 literes befõttes üveghez
2-2,5 kg kovászolni való "dundi" uborka
2 csokor kapor virággal és szárral
1 evõkanál szemes fekete bors
5 dkg só (3 csapott evõkanál)
    5 gerezd fokhagyma
2 liter víz
1 kisebb szelet fehér- vagy félbarna kenyér




 

A sertéspörkölt elkészítése 
  1.  A megtisztított, apróra vágott hagymákat egy lábasban a zsíron megfonnyasztjuk, majd félrehúzva a lángról, belekeverjük az õrölt paprikát. Visszatéve a lángra, felengedjük kb. 1 dl vízzel, melyet kevergetve elfõzünk. 
  2. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott, leöblített húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk õrölt köménnyel, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott paradicsomot és a megmosott, kicsumázott tv paprikát. Lefedjük fedõvel és közepes lángon, saját levében megfõzzük a húst (nem szoktam hozzáadni plusz vizet). Néha megkevergetjük fõzés közben.
A tarhonya elkészítése:
  1.  A tarhonyát egy lábasban az olajon megpirítjuk, majd öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd lefedjük és közepes lángon puhára pároljuk.
  2.  Néha kevergessük meg.
 Tipp:
A frissen elkészített forró pörköltet és a forró tarhonyát összekeverjük és úgy tálaljuk,  de tálalhatjuk a képeken látható módon is: a tányérra szedünk 1 adag tarhonyát, melyre ráhalmozunk 1 adag pörköltet.
 
A kovászos uborka elkészítése:
  1. Az uborkákat hideg vízben kefével alaposan megsúroljuk. Lecsepegtetjük és tiszta konyharuhára terítve szárazra törölgetjük. 
  2. Két végüket levágjuk és ezeket a végeket megnyaljuk-kóstoljuk, nem keserûek-e (ha igen, vékony szeletenként annyit vágunk le belõlük, amíg nem érezzük keserûnek). Közepüket 4-5 cm hosszan bevágjuk cikkekben, de nem vágjuk õket el teljesen, az egyik végük maradjon egyben.
  3. 5 percig forraljuk a vizet a sóval, kissé hûlni hagyjuk. Közben a borsot és a kaprot leöblítjük, a fokhagymát meghámozzuk. Egy 5 literes, bõ szájú üveg aljára terítjük a kapor felét, az üveget elfektetjük, jó szorosan belenyomkodjuk az elsõ sor uborkát. Megszórjuk a bors és a fokhagyma felével, a tetejére tesszük a maradék kaprot, majd az elõbbi módon beleszorítjuk a maradék uborkát, erre a borsot és fokhagymát, végül ráöntjük a sós vizet.
  4. A kenyeret az uborka tetejére nyomkodjuk. Az üveg tetejére egy kistányért teszünk, majd egyenletes meleg helyre, de nem tûzõ napra tesszük az üveget. Néhány óra múlva zavarosodni, majd forrni kezd.
  5. Kb. 4 nap múlva kiveszünk az üvegbõl egy uborkát: ha a belseje egyenletes világoszöld, akkor elkészült. De meg is kóstolhatjuk, ha nem vagyunk biztosak benne.
  6. Eltávolítjuk a kenyeret a tetejérõl, az uborkákat hideg vízzel leöblítjük és jól záródó üveg vagy mûanyag dobozba tesszük, és a tetejére szûrjük a kovászos lét. Fogyasztásig a hûtõszekrényben tároljuk.
 
 
   
Jó étvágyat!  


Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2018/06/sertesp...

sponsored links

Keres?s