Selymes búzadara leves

2018-07-11

sponsored links



Az erdélyi bloggerek még mindig meg tudnak lepni õsrégi ételeikkel, épp most egy levesükkel, amelyet még a nagymamájuk fõzött kicsiny gyermekkorukban, amikor betegek voltak, vagy csak úgy egy tartalmasabb második fogás elé.
A recept innen származik, nézzetek szét Juci blogján, ha van aki még nem ismerné, mert sok érdekes és finom receptje van, sok olyan, amiket mi hírbõl sem ismerünk.
Épp most kanalaztam be, azaz teszteltem egy tányérnyit és azt kell mondanom, hogy ez a leves innentõl nálam olyan alapleves lesz, mint a rántott vagy a savanyú tojásleves, a húsleves vagy a krumplileves.
Nagyon finom.
A kórházszakácsok figyelmébe is ajánlanám, a sok unalmas zöldségleves helyett olykor egy ilyennel dobhatnák fel a menüt, gyorsabban gyógyulnának a betegek.
Selymes búzadaraleves


Hozzávalók:
1-2 ek. olaj v. zsír
3 ek. búzadara - gríz
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
1 szál sárgarépa  /nekem most nem volt itthon, így nincs benne/
1 db zöldpaprika csúcsa apróra vágva
1 liter hidegvíz
1 ek. vegeta
1 ek. zöldséges ízvarázs
1 ek. lestyán
1 ek. petrezselyemzöld
õrölt bors
ízlés szerint erõs pista
a végén a tetejére egy újhagyma zöldszára karikázva




A felforrósított olajon megpirítottam kicsit a darát világosra - itt kellene elõször a sárgarépakarikákat, hogy kiadja a színét, majd a darát - és hozzáadtam a vöröshagymát, összedinszteltem, majd felöntöttem az 1 l hideg vízzel - az arányokat kötelezõ betartani, ha nem akarunk valami sûrû, masszás valamit kanalazni - és felforraltam.
Ezután jön bele az összes többi, a vegeta, az ízvarázs, a bors, a tv paprika csúcsát negyedelve bevágtam - és tényleg csak a csúcsát, mert az egész sok lett volna - és belekockáztam, a lestyán és petrezselyem, aki szereti, tetszõleges mennyiségben az erõs pista és összefõztem pár perc alatt, nem kell sok idõ rá.
A gríz épp csak levesállagúra sûríti, megkóstoltam kell-e még só bele, kellett.
A végére isteni íze van, tényleg van egyfajta selymessége és nagyon jó az íze, legutoljára zöld hagymaszárat ollóztam rá, majd tálaltam is.


Jucikám nagyon köszönöm neked ezt a levest, örülök, hogy megláttam nálad és kipróbálhattam, nagyon ízlik.


Folytats a blogon ... https://zsanuaria.blogspot.com/2018/0...

sponsored links

Keres?s