Salzburgi galuska

2017-02-19

sponsored links

A fenti kép alapján ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy elkészítsem a kuriózumnak számító különlegességet. A salzburgi galuska létezésére a véletlen folytán leltem, bár a leírásokból az derül ki, hogy ez egy ismert, híres édesség, amit már Mozart is kóstolt. Ezt a különleges, habkönnyû desszertet még melegében kell fogyasztani, mivel ez souffle, így késõbb összeesik. Volt ahol vaníliaszósszal, szilvalekvárral kínálták, de jól passzol hozzá az eper vagy málna coulis is. A formája a Salzburg körüli hegyekre utal, az íze pedig hasonlít a madártejes galuskára. ha legközelebb Salzburgban járok feltétlenül megkostolom az "eredetit".
Hozzávalók 4 fõre
1/8 l tej
1 nagyevõkanál vaj
1 zacskó vaníliás cukor
3 tojássárgákat
7 tojás fehérje
3 evõkanál cukor
1 evõkanál rum
2 evõkanál liszt
csipetnyi só
porcukor a díszítéshez

A vajat és a tejet a vaníliáscukor felével kis lángon felmelegítünk. A hideg sütõbe beteszünk egy üres ovális tálat, majd 200 fokra a sütõvel együtt elõmelegítjük. (Fontos hogy a hozzávalók szoba-hõmérsékletûek legyenek.) Elõször a tojássárgát keverjük ki a maradék vanillincukorral és egy kanál kristálycukorral és rummal. A csipet sóval felverjük a tojásfehérjét, a 2 másik kanál cukrot apránként hozzáadva (vigyázzunk, ne verjük túl). A kemény fényes habhoz óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd az átszitált lisztet.
A sütõbõl kivesszük a tálat, beleöntjük a tejes vajat, majd hablapát segítségével 3-4 piramis-halmot képezünk a masszából. Kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük, a csúcsok lehet, hogy megbarnulnak. Miután kivettük a sütõbõl gazdagon meghintjük porcukorral, és azonnal tálaljuk.




Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Verbenalevend...

sponsored links

Keres?s