Sajtos pogácsa kalonjee-val/vel

2018-05-02

sponsored links

 Katalinnál kerestem pogácsa receptet, mert emlékeztem egy sajtosra. Meg is találtam, el is készítettem nagyjából kétszeres adagból. A képen csak egy kis kóstoló látszik. Ballagásra készülünk, lefagyasztottam a többit. Remélem, hogy nem árt nekik, de nem tudok egy nap mindent elkészíteni. A 7. gyermekünk is érettségizik. Hogy elszaladt az idõ! Most volt pici baba, mára már kész nõ. Szinte csak hálát adhatunk érte. Jó tanuló, elkötelezett keresztyén, tisztelettudó, segítõkész, udvarias, kedves. Nagy fejtörést sem okozott még eddig. Remélem, hogy így is marad most már. És remélem, hogy a pogi is ízlik majd neki. A magokat tõle kaptam. Ez valami indiai hagyma magja, kenyérbe, savanyúságba, currybe teszik. 
Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg margarin
4 dkg élesztõ
1 dl tej
2 evõkanál só
25 dkg sajt+a tetejére
1 evõkanál kalonjee mag
1 mokkáskanál curry por
szezámmag
1 tojás
Elkészítés:

A sajtot lereszeljük, az élesztõt egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe elkeverjük a sót, hozzáadjuk a margarint, sajtot, felfuttatott élesztõt. Jól összegyúrjuk, és három cipót készítünk belõle. Az egyikbe keverjük a kalonjee magokat és a curryt. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kis szaggatóval pogácsákat szúrunk ki belõle. Aztán megkérjük a 95 éves anyósunkat, hogy tojásozza be, legyen szíves, és õ boldogan segít. Tegnap érkezett, és még átállási fázisban van. Majd néhány nap múlva kezdi el a csigatésztát pederni. Annyira jó, hogy még velünk van, és ilyen tevékeny! 
A másik cipót kiszaggatás után tojással és szezámmaggal kenjük be, a harmadik tojást és sajtot kap. 250 fokon kezdjük el sütni, késõbb kicsit mérsékeljük. Figyelni kell, nehogy kiszáradjanak.



Bibliás elmélkedés:
Sok magyar népmesében szerepel a vándorlegény, aki hamuban sült pogácsával kel útra. Az interneten keresve találtam ezt a beszámolót a youtube-on a Napsugár gyermekújságról. A lapot hamuban sült pogácsához hasonlította az egyik munkatárs. Olyan eledel a gyerekeknek, ami életük végéig kitart. Minõségi olvasnivaló, jó irodalom, képzõmûvészet, kézmûves anyagok segítik a gyerekeket abban, hogy anyanyelvüket jól ismerõ és szeretõ felnõttekké váljanak. 

Mennyire fontos is ez! Mennyire nem mindegy, hogy a kicsiket milyen kultúra veszi körül! Ez ugyanis útmutató lehet egy értékes élet felé, sõt esetenként Isten felé is. Nem mindegy ugyanis, hogy a mesében milyen erkölcsiség jelenik meg. A jó erõsebb-e mint a rossz? A fõhõs valóban erényes vagy nem is lehet tudni, hogy egyetértünk-e vele vagy sem? Van-e rendes cselekménye a történetnek vagy csak háborúból áll az egész? Mit tanulnak belõle a gyerekek? A látott, hallott dolgok ugyanis átformálnak bennünket, és a gyerekek különösen fogékonyak még a változásra. Ellenõriznünk kell az információ forrásokat, a tévét, a számítógépes játékokat, fõleg a netet. Ide is illik Pál apostol figyelmeztetése:
"Továbbá atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírûek, ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekrõl gondolkodjatok, ...és a békesség Istene veletek lesz."(Filippiekhez írt levél 4.rész 8-9-vers)

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2018/05/sajtos...

sponsored links

Keres?s