Rózsavizes pillecukor

2018-05-16

sponsored links

És ebbõl az a tanulság, hogy ?Légy az, aminek látszanál?, vagy egyszerûbben megfogalmazva: ?Soha ne képzeld magadról, hogy nem vagy más, mint ahogy másoknak tûnhet, hogy ami voltál vagy lehettél volna, az nem volt másképpen, mint ahogy az, ami lettél volna, másképpen tûnt volna nekik.?

(Lewis Carroll: Alíz kalandjai Csodaországban és a tükör másik oldalán)



Nos, a mályvacukor épp az, aminek látszik a tükör innensõ és másik oldalán is: cukor száz százalékban. ? Amitõl varázslatos az az állaga, habos pillekönnyûsége.
A neten találtam ezer receptet, de mind nagyon kevésnek tûnt, ezért rögtön tripláztam. Mert bár szuperkönnyû elkészíteni, viszont fordítottan arányosan ragacsos, szóval jobb egyszer mosogatni utána. Amúgy is, üvegbe zárva idõtlen idõkig eláll, persze úgysem lesz rá esélye... Tehát egybõl a szerintem normális mennyiségeket adom meg, vagyis egy viszonylag nagyobb adagét.

Hozzávalók:
0,5 kg kristálycukor
19 võkanál víz (12 cl)
3 evõkanál méz
25 gr zselatinpor
10 evõkanál hideg víz (7 cl)
csipet só
75 % porcukor és 25 % étkezési keményítõ keveréke a beforgatáshoz (kb. 3 púpos evõkanál porcukor és 1 púpos evõkanál étkezési keményítõ)

Vágjunk két egyforma darabot szilikonos sütõpapírból, egy viszonylag nagyobb tepsi méretéhez igazodva (32-szer 21-es az én tepsim), és a tepsit béleljük is ki a sütõpapírral. Olajozzuk meg ecsettel, nehogy ráragadjon a cukor. A másik papírt is olajozzuk, az majd a cukor tetejére kerül.
Egy nagy keverõtálban a zselatint keverjük el a 10 evõkanál hideg vízzel. Nem fog feloldódni, csak összeáll, de így van jól.
A cukrot a csipet sóval, a mézzel és a 19 kanál vízzel forraljuk fel, majd forrás után hagyjuk 3-5 percig forrni, aztán apránként adagolva keverjük a zselatinhoz. Kézi robotgéppel dolgozzunk, annál lehet érezni a cukor habosodását, állapotváltozását. Lehet kisebb fokozaton kezdeni, aztán a végén már, mikor az összes cukorszirup a zselatinhoz került, a leggyorsabban verni. Addig kell keverni, míg érezzük, hogy keményedik a massza, látjuk hogy jó habos, és elválik az edény falától, illetve azt is érezni, hogy nehezebben keveri a gép, mert már nagyon sûrû. Ez olyan 3-5 perc körülbelül. Ekkor gyorsan - és tényleg nagyon gyorsan - borítsuk ki a tepsibe, kenjük szét és tegyük rá a félretett, kiolajozott sütõpapírt. Ennek segítségével egyenletesre tudjuk alakítani a cukorréteg tetejét.
Tegyük hûtõbe fél órára, s aztán ollóval vagy bármilyen kiszúró formával tetszõlegesen darabolható. Végül a darabokat hempergessük meg a cukor és étkezési keményítõ keverékében.



Ízesíthetjük is, színezhetjük is. Én a folyadék egy részét kiváltottam rózsavízzel és vérnarancs aromával. S még egy dolog: ne vonja el a figyelmünket semmi a készítés alatt, mert a forró cukorszirup csúnya égéseket okozhat.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/05...

sponsored links

Keres?s