Réteges joghurtos-sajtos pogácsa

2017-10-03

sponsored links

Annyira szeretem, amikor egy pogácsának ilyen könnyed, pihe-puha a tésztája! Csak általában az ilyen finom pogácsák úgy tudják etetni magukat, hogy az ember eszi egyiket a másik után és nem bír nekik ellenállni: "Na még egyet és most már tényleg ez lesz az utolsó!" - szoktam ilyenkor mondani. ?
Milán is imádja a pogácsákat - bármelyiket. De talán a legnagyobb kedvence a pehelykönnyû burgonyás pogácsa. Most viszont volt a hûtõben egy nagy doboz natúr joghurt, melyet el akartam használni, ezért a pogácsa tészta hozzávalóit és az arányokat  magam alakítottam ki. Gondoltam, hogy a joghurttól egy könnyû, puha tésztát kapok, de hogy ennyire...? Mivel viszonylag hamar elkészül, egyszerû, nagyon finom és elég kiadós adag, szerintem ez lesz mostantól kezdve a leggyakoribb nálunk hétvégeken és ünnepnapokon is. Merthogy eddig havi rendszerességgel sütöttem a pehelykönnyû burgonyás pogácsámat - igaz, mostanában mindig az elõzõ napról megmaradt burgonyapüré újrahasznosítása végett. No, meg azért, mert eddig az a pogácsa volt nálunk a legnagyobb kedvenc. De szerintem most már képtelenség választani a pogácsa receptjeim közül - ugyanis eddig szerepel kb. 10-12 fajta a blogomon és egyik finomabb, mint a másik. De komolyan! ? 






Hozzávalók:
kb. 60-70 darabhoz
90 dkg finomliszt
25 dkg vaj (esetleg margarin)
4 dkg friss élesztõ
375 g natúr joghurt
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott evõkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétõl is)
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej

A rétegzéshez:
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt

A tetejére:
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás


A virágmintás porcelán bögre és a fa antik tálca megvásárolható a webáruházban az alábbi linken:



       

A pogácsa szaggatás mindig az Õ feladata ?



Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztõs tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán picit liszttel vagy tejjel korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük.
  2.  Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik felét erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük. 
  3. Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.) 
  4. Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és elõmelegített 180 fokos hõlégkeveréses sütõben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütõben 200 fokon. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)

Elkészítési fázisfotók




  

Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2017/10/reteges...

sponsored links

Keres?s