Rozskovászos kenyér

2017-01-11

sponsored links

Születésnap van, méghozzá nem is akármilyen, Karcsi, a kovászom 3. születésnapja. Sokan gondolhatjátok most, hogy meg vagyok húzatva, egyrészt, mert mi különleges van ebben, másrészrõl pedig, hogy hogy vagyok képes 3 éve folyamatosan gondozni egy kovászt.

Nos, nem mondom, hogy nem unom már a mindennapos etetését, azért valljuk be, az embernek jobb dolga is van manapság annál, minthogy minden este szertartásszerûen elõvegye a mérleget, kivegyen pontosan, hozzáadjon pontosan, jól elkeverje, eltegye vissza a helyére a következõ esti etetésig.

Hogy miért foglalkozom még mindig vele mindezek ellenére?

Azért, mert megéri.

Amikor kisül az én saját kovászos kenyerem, és türelmetlen mivoltom folytán még melegen megvágom; megkenem a házi szõlõ-birs lekvárral és elfogyasztom az elsõ szelet kenyeremet, olyankor nem lehetek elég hálás magamnak azért, hogy 3 évvel ezelõtt, ezen a napon életre keltettem a saját kovászomat, és képes vagyok minden egyes este megetetni, hogy újra és újra megújulhasson és ne menjen tönkre.

Arról nem is beszélve, hogy ez a kenyér még 3 nap után is kenyér marad, nem úgy, mint a boltiak.

A receptem alapjául még anno, 3 évvel ezelõtt Limara receptjét vettem alapul. Aztán mindig kicsit finomítottam rajta, alakítgattam, módosítgattam, míg nem létrejött az a kenyér, ami nálunk A Kenyér. Tudom, a kovászos kenyér lényege, hogy nagyon sokáig érlelõdjön a tészta, viszont ha egy kevéske élesztõvel rásegítünk a kovász munkájára, akkor együttesen valami varázslatos dolgot mûvelnek, és olyan lesz a frissen kisült kenyér, mint egy álom.

Igen, most költõi hangulatomban vagyok… ?

Amúgy meg így is egy fél nap, mire elkészül a kenyér, de mint mondottam volt, minden fáradságot megér.
Szóval, mióta ezt a receptet így kidolgoztam, nem is módosítok rajta soha, számunkra a tökéletes kenyér sül ki belõle, ropogós héjjal, vajpuha béllel és nagyon finom illattal.

Mostanában, hogy egyéb dolgok miatt elfogy a lelkesedésem estére és sokszor nincs kedvem az etetéshez, találtam egy módot arra, hogy hogyan spórolhatnék meg magamnak néhány etetést.
Nyáron megkeresem a spejz leghidegebb sarkát, ott tárolom és így elég kétnaponta megetetni, nem lesz baja. Télen pedig még jobb dolgom van, ugyanitt a jó hideg spejzkövön, az egyik sarokban nagyon jól el van magában, és elég 1-2 alkalommal megetetni minden héten.
Kamra híján persze a hûtõszekrény a megoldás, ott is lehet tárolni, idõnként kivesszük, megetetjük, hogy kapjon új Kraftot, amikor pedig sütni akarunk belõle, a kenyérbe mért kovászt szobahõmérsékleten hagyjuk reggelig kelni, éledezni.

Na ez a jó hosszú bevezetõ után most már jöjjön a recept is, Rozskovászos kenyér, ahogy én csinálom:

Hozzávalók az 1. fázishoz

  • 110 g rozskovász
  • 55 g teljes kiõrlésû rozsliszt
  • 55 g kenyérliszt
  • 110 g víz

Hozzávalók a 2. fázishoz

  • 60 dkg kenyérliszt
  • 1 púpos ek burgonyapehely
  • 1 dkg élesztõ
  • 3,5 dl víz

Hozzávalók a 3. fázishoz

  • 3 tk só
  • bõ 1 ek napraforgóolaj

Elkészítés

  1. Az elsõ fázishoz a sütés elõtti este egy mûanyag tálban összekeverjük a kovászt, a liszteket és a vizet. Frissentartó fóliával letakarjuk és félre tesszük reggelig.
  2. A második részhez az élesztõt 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk. Az aktív kovászt összekeverjük a liszttel, burgonyapehellyel, a felfutott élesztõvel és a maradék 2 dl vízzel. Rövid ideig dagasztjuk, de nem kell teljesen kidolgozni, csak nagyjából álljon össze.  30-40 percet pihentetjük.
  3. Harmadik lépésben hozzáadjuk a sót és az olajat és most már teljesen kidolgozzuk a tésztát, addig dagasztjuk, míg szép, ruganyos lesz.
  4. Szobahõmérsékleten 1-2 órát kelesztjük, vagy addig, amíg legalább a duplájára megnõ. Hõmérséklettõl függ, ha hûvösebb van, több idõ is kellhet neki.
  5. Ekkor lisztezett deszkán átgyúrjuk, formázzuk és kelesztõ kosárban vagy pedig konyharuhával bélelt püspökkenyér formában megint kb a duplájára kelesztjük (kb 1-1,5 óra).
  6. A tepsit vagy sütõlemezt megszórjuk búzadarával, óvatosan ráfektetjük a kenyeret, tetejét bevagdossuk.
  7. 240 °C-ra elõmelegített sütõben 10 percig sütjük (mielõtt betesszük a kenyeret, vizet spriccelünk a sütõbe, hogy gõz keletkezzen), majd levesszük a hõfokot 220 °C-ra és kb 1 óra alatt készre sütjük a kenyeret. Akkor van kész, ha az alját megkocogtatva kongó hangot ad.

Megjegyzés:

? A kovász akkor aktív, ha laza és lyukacsos a szerkezete, láthatóan megnõtt a térfogata.
? Mindig állott vizet használjunk, ne friss csapvizet, mert a klór megöli a kovászt.
? A gõztõl elõbb feljön (megnõ) a kenyér, mint megsülne a héja.
? Miután betettem a kenyeret, még párszor bespriccelek egy adag vizet a kenyér köré, mivel a mi sütõnk elég régi, egyszerû gázsütõ.
? A búzadarától nem terül szét a kenyér. (Kivéve persze, ha túlkelesztettük.)
? Lisztfüggõ, hogy mennyi vizet vesz fel. Én Tótkomlósi fehér kenyérlisztet használok, annak ez a 3,5 dl víz elég.


Folytats a blogon ... gasztro.kabocaweb.hu/kenyerek-es-peks...

sponsored links

Keres?s