Ropogós sültkrumpli joghurtos zöldfûszeres mártással (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017-10-09

sponsored links

Kiváló hétköznapi vacsora, amely gyorsan elkészül, nagyon finom és persze meleg is, olyan kényelmes kaja (comfort food). Jól esik vacsorára egy ilyen ropogós sültkrumpli egy nagy adag zöld salátával. Nemcsak vegán és gluténmentes, hanem olajmentes is, vagyis a krumplit tepsiben sütöttem ropogósra zsiradék nélkül. A legjobb frissen fogyasztva, mert néhány óra múlva finomnak, finom, viszont már nem lesz ropogós.

A zöldfûszeres mártáshoz a Veganz bio zöldfûszeres mártás alapporját (Sparban, Intersparban kapható) használtam, amelyben kukoricakeményítõ, só és zöldfûszerek vannak, de akinek nincs ilyen, az sima (szója)joghurtba keverjen sót, frissen aprított petrezselymet, snidlinget, esetleg kaprot és már készen is van a mártása. A ropogós sültkrumpli házilag készített ketchuppal is finom (recept a Mit eszik a vega gyerek? szakácskönyvemben), de ha ezzel eszitek, a zöld salátáról akkor se feledkezzetek meg. Muszáj valamivel egészségesebbé tenni ezt a könnyû vacsorát! ?

Ropogós sültkrumpli joghurtos zöldfûszeres mártással (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
 
Elõkészítési idõ
Fõzési idõ
Teljes idõ
 
Villámgyors hétköznapi kényelmes vacsora: ropogós sültkrumpli!
Szerzõ:
Recept típusa: saláta, vacsora
Konyha: vegán, gluténmentes
Adag/mennyiség: 4 fõre
Hozzávalók
Sültkrumplihoz:
  • 12 db közepes méretû sütni való krumpli, meghámozva
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál szárított kakukkfû
  • Himalaya só
Joghurtos zöldfûszeres mártáshoz:
  • 1 tasak Veganz bio zöldfûszeres mártás alappor
  • 100 ml szójajoghurt
  • friss petrezselyem, snidling, kapor, aprítva
Elkészítés
Sültkrumpli:
  1. Melegítsük elõ a sütõt 200C fokra.
  2. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütõpapírral.
  3. A meghámozott krumplit vágjuk vékony szeletekre (kb. 0.5-0.8 mm) és papírtörlõvel töröljük teljesen szárazra. Tegyük egy tálba, szórjuk rá a pirospaprikát és a kakukkfüvet és jól keverjük át, hogy a fûszerek mindenhol befedjék a szeleteket. A fûszeres krumplit szedjük át a tepsibe és tegyük be a sütõbe.
  4. Süssük 200C fokon kb. 25-30 percig és közben két-három alkalommal keverjük át, hogy egyenletesen süljenek ropogósra a szeletek. Az utolsó 5 percben a sütõt grill fokozatra és 300C fokra kapcsoltam, hogy enyhén barnára és még ropogósabbra süljenek. Figyeljünk oda, hogy nehogy megégjenek a szeletek!
  5. Sózzuk ízlés szerint.
Mártás:
  1. Öntsük egy kis lábasba a mártás alapport, adjunk hozzá 250 ml hideg vizet. Keverjük csomómentesre.
  2. Közepes lángon kezdjük el forralni a mártást, folyamatosan kevergessük és adjunk még hozzá egy kevés hideg vizet, ha túl sûrûnek találjuk.
  3. Néhány perc fõzés után, a tûzhelyrõl levéve keverjük hozzá a joghurtot két-három adagban. Szórjuk bele az aprított petrezselymet.
  4. Tálaljuk a sültkrumplival.
Jegyzetek
A sültkrumplit villanysütõben sütöttem. Gázsütõ esetén elképzelhetõ, hogy kevesebb vagy több idõ kell, amíg ropogósra sül.
A mártás elkészíthetõ alappor nélkül is. Aprított zöldfûszereket keverjünk (szója)joghurtba, sózzuk meg egy kicsit és már készen is van.
3.5.3226

*****

A zöldfûszeres mártás alapport a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.

 


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2017/10/ropogos...

sponsored links

Keres?s