Román csõben sült káposzta

2017-08-22

sponsored links

Szeretem az õszi hideg szobákat,
ülni kora reggel összehúzott köntösben
a kitárt ablaknál, vagy a tetõn,
párolog a völgy meg a csésze kávé
- ez hûl, amaz melegszik.

Sokasodik a piros meg a sárga,
fogyatkozik a zöld, pereg a sárba
a sok levél - halomban
a nyár devalvált pénze:
oly sok! oly semmitérõ!
Lassúdan kékbe vált
az ég hamvasszürkéje, enyészõben
az enyhe borzongás. Közelednek
a nappal-dagály
türelmes, óriás tolóhullámai.

Kezdhetek folytatódni. Megadom magam
egy személytelen felszólító módnak

(Petri György: Reggeli kávézás)



Itt az õsz... reggelente tíz foknál is hidegebb van, szemben a tetõkön megül már a reggeli pára. A lakás jólesõen hûvös, hónapok óta elõször mutat a hõmérõ 24 foknál kevesebbet.
Szeretem a nyarat, de elég volt belõle, fõleg itt a beton-dzsángl kellõs közepén. Jöhetnek a fázós reggelek, a jólesõ forró kávéval a kézben, vastag, puha, meleg köntösbe burkolózva. Minden évszaknak megvan a maga varázsa. 

Ólálkodott a hûtõmben már vagy 4 hete egy fej káposzta, úgyhogy becserkésztem. Akkor vettem, mikor nyári töltött káposztát csináltam, mert nem tudtam egy fej elég lesz-e a leabálandó levelekhez, s így az akkor beszerzett kettõbõl az egyik megmaradt. Káposztás tésztához most nem volt hangulatom (pedig imádom), úgyhogy a nemrég Aledánál látott étel készült belõle. Köszönöm a receptet! Finom és könnyû, ráadásul nagyon kiadós is, kenyér nélkül pedig a szétválasztósan diétázók is ehetik. Nem egészen a recept szerint csináltam, mert nem volt mindenem itthon hozzá, piac meg nem volt ma.

Hozzávalók 4 fõre:
80 kg friss laskára vágott káposzta
40 dkg sertéshús (comb, lapocka, tarja, dagadó)
15 dkg füstölt parasztkolbász
1 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1/2 evõkanál zsír vagy 3-4 evõkanál hidegen sajtolt olaj (repce)
1 teáskanál köménymag
1 evõkanál majoránna
1 nagyon nagy friss, érett paradicsom (ökörszív), vagy kettõ normále (télen egy olasz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv lével együtt, és akkor nem kell hozzá külön sûrített paradicsom sem)
1 kápia vagy pritamin paprika (nálam 2 púpos teáskanál darált paprika, vagyis házi Erõs Pista)
1 zöldpaprika
1 evõkanál sûrített paradicsom
só, frissen õrölt bors
2 dl tejföl

A húst csíkokra vágtam és a zsiradékon sóval, borssal és az egész köménnyel átpirítottam, majd hozzáadtam a félkarikákra vágott hagymát, zöldpaprikát, valamint az apróra vágott fokhagymát is. A hagyma üvegesedéséig sütöttem õket együtt, majd fûszereztem a paprikakrémmel is, és felöntöttem kevés vízzel. Fedõ alatt, többször alávizezve, keverve a húst puhulásig fõztem. Közben laskára vágtam a káposztát, és sós, majoránnás vízben puhára fõztem. A levét végül leöntöttem róla, úgy hagytam hûlni. 
Lehéjaztam a paradicsomot, kis kockákra vágtam. 
Amikor puha volt a hús, hozzáadtam a sûrített paradicsomot is, és a karikákra vágott parasztkolbászt is. Hagytam egyet rottyanni, s lezártam alatta a lángot. Összevegyítettem a káposztát a szaftos hússal és kizsírozott tepsibe tettem. A tetejét meglocsoltam a tejföllel és 30 percig, a tejföl barnulásáig sütöttem cirka 180 fokon.
Friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Kitûnõ étel, egész évben készíthetõ.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/08...

sponsored links

Keres?s