Reggelire vagy vacsorára... rakott csülök

2017-03-14

sponsored links

Régi vágyam volt már elkészíteni, sokat agyalogtam a mikéntjén, a fûszerezésén, a majdani állagán, ahhoz képest azért hagy kívánnivalót, mert például az õrölt köményt a végén egyszerûen kifelejtettem, majd megütött a guta, aztán több bõrcsík kell bele és több fõzõlé, hogy ritkásabb, zselésebb legyen egy kicsit, no de sebaj, a következõ jobban fog sikerülni, mindenképp tökélyre szeretném fejleszteni, mert úgy amúgy nagyon finom.
Édesapám és férjem is nagyon díjazta volna, ha elõbb szánom el magam a készítésére pár évvel.
 Rakott csülök
1 db nyers csontos hátsó csülök
1 db füstölt hátsó csülök, a régimódi fafüstöléses !!!!
1 vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
babérlevél, szemes bors, szemes kömény,só


A bekeveréshez:
õrölt bors
õrölt kömény, na ezt felejtettem el most, pedig fontos
pirospaprika

fõzõlé, több merõkanálnyi


A csülköket kuktában vajpuhára fõztem a hagymákkal, fûszerekkel, ez most 2,5 óra volt, majd nagy szûrõkanállal megpróbáltam tálba emelni mindet, a csontok simán csusszantak ki belõlük, egy másik tálba szedtem át azon sovány húsdarabokat, amibõl szerettem volna összeállítani a rakottast.
Vagyis az összes kövér részt, amit amúgysem eszem meg, legfeljebb, ha péknének készül és ropogósra sül, tehát a nemszeretem részeket kidobtam a nyers csülök fõtt bõrével együtt, a füstölt csülök bõrébõl egy nagyon keveset tettem a húsokhoz /de többet kellett volna !/. Falatnyira daraboltam a sovány húsokat, majd újra fûszereztem a fent felsoroltakkal, sóztam is és jól összekevertem, több merõkanálnyi fõzõlevet is locsoltam rá.
Egy tégla alakú kenyérsütõmet fóliával kibéleltem, bõven lógjon túl rajta, hogy legyen mit visszahajtani, de jók erre a célra az õzgerincek is, és beletömtem a bekevert húst, pont belefért az összes - persze legközelebb, ha több bõr és több lé megy hozzá, akkor a kenyérsütõ mellett egy részt õzgerincbe kell majd áttennem.
Mikor mind benne volt, jól lenyomkodtam, betakartam a kilógó fóliaszélekkel, sõt még egy fóliát ráborítottam az egészre, majd 2 db literes-dobozos tejet raktam rá nehezéknek és a pulton hagytam hûlni, majd késõbb ment a hûtõbe egész éjszakára jól kifagyni.
Most az elõbb vettem ki tálra és szeltem belõle kóstolót, friss kenyérrel, hónapos retekkel, újhagymával, hegyes erõs paprikával és paradicsommal.
Finom, de még tovább fejlesztem majd. A kömény hiányzott itt a végén, de az is lehet, hogy bebeszélem csak magamnak.


Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2017/03/reggel...

sponsored links

Keres?s