Rakott zeller sajttal és sörélesztõpehellyel

2018-07-22

sponsored links


A zeller mindenki számára ismert, de nem mindenki számára kedvenc alapanyag. Nekem sokáig nem volt az. Tiltólistára nem került, de sosem ettem meg a levesben fõtt zellert sem.
Azután jött az életmódváltás és ezzel együtt új alapanyagok illetve új elkészítési módok a hagyományos alapanyagokkal. Így került a rehabilitációs listára a zeller. A levesben fõttet még most sem kedvelem igazán, de a jó cél érdekében alkalmasint megeszem, viszont az ehhez hasonló rakott ételeket nagyon megkedveltem. Számtalan módon elkészíthetõ. Hagyományos rakottkrumplit  már többször fõztem zellerrel.......húhhh, ez nem hangzik jól, de nem tudom, hogy fogalmazhatnám meg.
A lényeg, hogy a krumplit zellerrel helyettesítettem, a többi ugyanaz.

Köretként ehhez hasonló rakott zellert szoktam csinálni, de ennek is van számos változata.
Sajttal, tejszínnel, tejföllel, tojással vagy csak a tojással kikevert tejszínnel leöntve.



  • A zellert félbe, negyedbe vágom attól függõen, hogy milyen nagy és meghámozom, nem túl vékonyra szeletelem , hogy ne szakadjon el fõzés után
  • Sós vízben rövid ideig fõzöm, nem baj, ha még nem puhult meg.  Hideg vízbe teszem és forrástól számítva kb. öt perc elég. Azután leszûröm .
  • Kókuszolajjal kikentem egy sütõedény alját és beletettem a zellerszeletek felét, megsóztam
  • Megszórtam bõven reszelt sajttal, most füstölt és natur sajtot vegyesen tettem bele
  • Erre került a maradék fõtt zeller
  • 150 ml 12%-os tejszínt kikevertem egy egész tojással, megsóztam és ezzel öntöttem le a zellert
  • Nem lepte el teljesen, de nem ebben kellett megfõlnie, hiszem már majdnem puha volt
A tetejére most sörélesztõpelyhet szórtam, mert az egészséges. Ez természetesen elhagyható!
200°C-os sütõben kb. 20 percig sült.


A sörélesztõpehely a vegán konyha kedvelt alapanyaga, de sok jótékony hatása miatt mindenkinek ajánlható. Sajtos íze van / szerintem nem igazán, de ez az én véleményem / , ezért lehet a sajt kiváltásara használni szószokba belekeverve vagy rászórva az ételekre.
B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7, B9-vitamint, és többnyire hozzáadott B12-vitamint is tartalmaz a szervezet számára legmegfelelõbb arányban. Ezek jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztõrendszerre, a bõr, a haj, a száj, és a máj állapotára. A sörélesztõben réz, cink és jód, és jelentõs a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma.

Folytats a blogon ... https://daisyterme.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s