Quinoa- szardínia torony

2010-09-08

sponsored links




Mától a jelszavam:
le a magas koleszterinszinttel!
Avagy mi ki nem derül egy menedzserszûrésen...
Persze tudtam én a családi anamnézisembõl, hogy elég nagy esélyem van a magas koleszterinszintre, de más, mikor az ember ezt egy laborleleten leírva is látja...
Jómagam is orvos lévén tisztában vagyok a statisztikával, a veszéllyel és a tennivalókkal.
Bõvebb olvasnivaló ezekrõl itt és itt.
A bûnösök az én esetemben valószínûleg a következõk: a sajt, a csoki és a lustaság.
Persze ez nem azt jelenti, hogy bármirõl is teljesen le kellene mondani, csak mérsékelni kell- a lustaságot kivéve. Azon muszáj változtatni.
Belsõséget, felvágottat, fehér kenyeret, tojást, vagyis a rizikós élelmiszereket eddig sem vittem túlzásba.
Mától tehát odafigyelek és sportolok. Három hónap múlva meglátjuk.
Némi súlycsökkenésre is számítok, :-) majd beszámolok az életmódváltás eredményérõl.

Mai vacsoránk már az új vacsora-alapelvnek megfelelõen készült:

1. kenyér helyett gabona ( magas a fehérje-és ásványianyag tartalma)
2. zöldség és saláta ( rákellenes és lúgosító is)
3. hal ( omega-3 zsírsavakban gazdag)

Íme a recept.

Hozzávalók:
quinoa-bõvebben itt, itt
bulgur
zöldborsó
madársaláta
zöldhagyma
zöld fûszernövények: menta, kakukkfû, rozmaring
szardínia- vagy/és lazackonzerv
csírák
citrom, só, bors,
olívaolaj, egy pici vaj ( inkább ez mint margarin...)

Elkészítés:

A quionát és a bulgurt megmosom, én mixet használtam fehér és vörös quinoából és bulgurból.
Közben összemelegítem a vajat és az olívaolajat, majd a lecsepegtetett mixet beleöntöm, kicsit megpirítom.
Felöntöm vízzel, sózom, borsozom, és puhára fõzöm, ez nekem kb 10-15 perc volt. Akkor van kész, mikor a quinoaszemeknek kinõ a farkincájuk. :-)
Közben a zöldborsót megpárolom, a madársalátát leöblítem, az újhagymát felkarikázom, és ezeket a zöld cuccokat a fûszernövények levelével együtt mixerbe teszem, és kissé összepürésítem. Én jobban szeretem, ha kicsit darabos. Sóztam icipicit, és frissen õrölt borssal is megszórtam.
Valami istenien finom édes zöldborsót sikerült beszereznem, így nagyon finom lett az összhatás.
Chili&Vanília Zsófitól megtanultam gyûrûben csodaszépen tálalni- így tettem ma is: alap a zöldborsós cucc, felette a quinoa-bulgur mix, majd ismét a zöld cucc. A torony tetejére szardínia került egy karika citrommal, csírákkal és kakukkfûvel díszítve.

És a dícséret belga séfemtõl: "What are we doing in Cuq?"
:-)
Az ottani vacsorákra visszagondolva ez igen nagy elismerés...
:-) :-) :-)

Posted by Picasa

Folytats a blogon ... jajdefinom.blogspot.com/2010/09/quino...

sponsored links

Keres?s