Pácolt fûszeres padlizsán olajban

2017-10-06

sponsored links




Kora nyártól õszig, nem  telik el hét, hogy ne készítenék valamilyen padlizsános ételt.
Szinte kivétel nélkül a padlizsánt mindig sütöm -vagy parázson, vagy sütõben, vagy serpenyõben- 
így roppant kíváncsi voltam milyen lehet a padlizsán nyersen.





Hagyományos szicíliai elõétel "antipasto" recept.
Átvéve, innen:





Pácolt fûszeres padlizsán olajban

Hozzávalók

3 db közepes méretû padlizsán*
2-3 ek só
almaecet
3-4 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
friss oregánó
2-3 babérlevél (most friss)
piros chilipaprika
olívaolaj (extra szûz)


1) A megmosott, szárazra törölt padlizsánokat meghámoztam és
pálcika formájúra szeleteltem.
Rászórtam a sót, összerázogattam, hogy mindenhol érje
(a só kivonja a folyadékot a padlizsánból).
Szûrõbe tettem, ráhelyeztem egy nehezéket (egy vízzel teli, lezárt üveg megteszi)
és így hagytam egy éjszakát, hogy kipréseljem belõle az összes folyadékot.
2) Átraktam egy tálba és annyi almaecetet öntöttem rá, ami ellepte. 
Lefedtem és így hagytam 2 órán át.
3) Kinyomkodtam (a kezeimmel) az almaecetbõl.
4) Hozzáadtam a fûszereket, üvegbe raktam.
Összekevertem, a babérleveleket a tetejére helyeztem.
Felöntöttem az olívaolajjal (lazítsuk meg egy villával, majd nyomkodjuk újra le, 
fontos, hogy az olaj mindenhol átjárja és bõségesen lepje el).
Az egész tetejére nehezéknek, egy elõzõleg leforrázott (és 10 percig ecetes vízben forralt)
kavicsot tettem (ezt csak fogyasztásig). Légmentesen lezártam.

5) Hûtõben 3-4 nap érlelés után már kóstolható, de még jobb, ha tovább hagyjuk pácolódni.
Az így pácolt padlizsán hónapokig eláll.
Érdemes a kertben termett utolsó példányokból készíteni,
hûtõben megérheti a karácsonyt :)


Képekkel























Sós és savanykás, elképesztõen ízletes a fûszerektõl,
a padlizsán egy "rágós" textúrát vesz fel.
Õzbarnára pirított vagy friss kenyérrel ajánlom fogyasztani.


pl. így vagy így

Megjegyzés
*A vásárlásnál, fényes, feszes héjú padlizsánokat válasszunk,
különösen most legyünk résen a szezon végén. 
Amennyiben kiderül, hogy mellényúltunk, már barnák a magocskák benne, 
akkor ezt az elõételt ne készítsük el belõle. Csak a zsenge darabokból ajánlom.
- A chilivel bánjunk csínján, a szerényebb fajtából válasszunk.




Augusztus 27-én készítettem elõször  -akkor dokumentáltam. 
Kóstolást követõen, tegnap ettünk belõle.



Szeretetrehangoltan a facebookon :)



:)


Készítsünk almaecetet, pl. most a lehullott almákból. Így.

A kertben most is virágoznak a chilik, bent fogom átteleltetni :)


Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s