Pulyka és kolbász avagy Gasztropajti és Tisztelet

2017-02-15

sponsored links

Ismét blogkóstoló, általában így szoktam kezdeni az ilyesmi bejegyzéseket, de... 
Ez kérem nem egy hagyományos, blogkóstoló, ez több annál, ez TISZTELET, tisztelet egy  bloggertársnak, akinek decemberben kicsúszott a földi-fakanál a kezébõl.
Ezt a rendkívüli fordulót, szuper ötletként Márti kezdeményezte, azért >>>hogymegtudjuknézni <<< a késõbbiekben is.
Sokat töprengtem azon, hogy mit írjak, mit lehet is írni egy ilyen bejegyzés elé, úgy hogy hûen tükrözze az embert akirõl szól, és úgy hogy személyesen nem is ismertük egymást, csak a közösségi-hálón követtük egymás munkáját, és picikét az életét... 
Aztán jött az ötlet, és ide másoltam a saját szavait; azt hiszem jobbat nem lehet.
"Hajdu István László vagyok.
Gasztropajti.
Gasztroblogger, de egyébként viszonylag normális.
Nyugdíjas órás, képalkotó, amatõr gasztronómus, hobbiszakács, stb. 
Nem ennek születtem, de így alakult.
Súlyos betegségem miatt, néhány éve rengeteg szabadidõt kaptam a sorstól. Volt, amit elvett cserébe, de nem haragszom érte. Remélem, továbbra is jó viszonyban maradunk! Ha már így alakult, igyekszem ezt az állapotot minél tartalmasabban kihasználni. Ezért kezdtem az átlagnál többet foglalkozni a gasztronómiával, magam szórakoztatására, és esetleg mások hasznára. Az antarktiszi kivételével, minden nemzet konyhájában otthon vagyok; azt még nem próbáltam! Szeretek írni, néha túlzottan bõbeszédûen is, de egyéni stílusban. A lényeg azért mindig kihámozható a sok süket duma közül, ha figyelmesen olvastok a sorok közt!"














GYULAI PULYKA APRÓPECSENYE
Hozzávalók:
1 kg pulyka felsõcomb filé
2 fej vöröshagyma (kb. 14-16 dkg)
3 ger. fokhagyma
1 db paprika (nagyobb)
1 nagy dob. paradicsompüré (140g)
1 szál gyulai kolbász
fûszerpaprika
õrölt kömény vagy egész
kakukkfû 

A pulykahúst felkockázzuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, meglocsoljuk olajjal alaposan összekeverjük õket és egy éjszakán át, hûtõszekrényben pácoljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, rátesszük a pácolt húst és kifehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a  paradicsompürét, majd néhány percig pirítjuk, ügyelve arra, hogy a püré meg ne égjen.
A paprikát felkockázzuk hozzáadjuk a húshoz, meghintjük egy kis kanálnyi fûszerpaprikával, sózzuk, kakukkfûvel és köménnyel ízesítjük, aztán felöntjük vízzel és csendben rotyogtatva, pörkölt módján puhára fõzzük.
A fõzés utolsó 5 percében beleszórjuk a vékony karikákra vágott kolbászt.
Kifõtt tésztával kínáljuk. 














Jó szokásom szerint, de csak egy ici-picit változtattam a recepten, illetve a mennyiségeken.
Az eredeti, valóban gyulai receptet, <<< itt találod.
Gasztropajti, most már így is õrizzük az emléked


Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2017/02/...

sponsored links

Keres?s