Pongyola pitypang (Taraxacum officinale) az egyik legértékesebb és egyben leggyakoribb vadzöldség

2018-07-19

sponsored links

Ki ne ismerné a gyermekláncfûnek is nevezett, mindenféle gyepben elõforduló pongyola pitypangot. Tejnedves, kesernyés ízû, gyakori gyomnövény, de akár a szuperélelmiszerek közé is sorolhatnánk. Sárga virágai tavasszal tömegesen virítanak sokfelé, tõlevélrózsája egész évben látható. Évelõ faj, gyökerében a tartalék tápanyag, amivel áttelel az, az inulin, mint a csicsóka gumókban és még jó pár vad gyökérzöldségben is. Ehetõ, kóstolható minden része.
Felismerése: Valószínûleg nem nagyon kell bemutatni ezt a fajt, szinte mindenki ismerheti, aki nyitott szemmel jár. Levelei tõrózsában állnak, megnyújtott nyelv alakúak, de mélyen fogasak, kacúrosak, és nagyon változatosak. A 8-10 cm-es szár (tõkocsány) csõszerûen üreges, rajta levelek nincsenek. A tõlevelek is és a tõkocsány is tejnedvet tartalmaz, ha ruhánkra cseppen, azt barnára festi. A tejnedv nem mérgezõ, de irritáló lehet az arra érzékenyek bõrén. A csúcsálló aranysárga ?virág? tulajdonképpen fészkes virágzat, sok apró virágból áll. A virágzat borult idõben összecsukódik. Virágzás elõtt tõlevél-rózsája összetéveszthetõ néhány rokonával, de leginkább a tõleveleiben igen hasonló mezei katánggal. Az azonosításban segít, hogy a pitypang levelei soha nem szõrösek, a mezei katáng levele legalább a levélereken szõrös. A pongyola pitypang közeli rokona a hozzá nagyon hasonló szarvacskás pitypang (Taraxacum laevigatum) ugyanúgy használható, mint a pongyola pitypang. 
Gyûjthetõ, ehetõ részek: Az egész növény ehetõ, de a fiatal leveleket, elsõsorban a tõrózsa közepébõl a legjobb gyûjteni. Gyûjthetjük a bimbókat és a virágzatot, valamint frissen elrágcsálhatjuk a tõkocsányt (szárat) is.Gyökere is ehetõ, de tea vagy kávészerû ital is fõzhetõ belõle.


Gyûjtése: A leveleket egész évben szedhetjük, de a legjobb ízûek tavasszal.  A gyökeret õsztõl tavaszig, a bimbót és a virágzatot akkor szedhetjük, amikor megjelennek. Gyakori gyomfaj, ha tiszta helyen találjuk, akkor szabad gyûjteni. A halványított pitypang "készítése" is ismert. Ez annyit jelent, hogy a pitypangleveleket gyûjtés elõtt fénytõl elzárva, letakarva tartják, ettõl zöld színük halványul, és kesernyés ízük is mérséklõdik. Van, ahol a halványított levélzöldséget piacokon is árulják.    
Felhasználása: Nyersen és fõzve is ehetõ minden része. Ha keserû, akkor hideg vízben áztatással mérsékelhetõ a keserû íz. A leveleket leginkább salátaként ehetjük, fõzve kisebb mennyiségben, inkább mással keverve. Bimbói is zöldségként ehetõk vagy ecetes-sós kapriszerû savanyúságot is készíthetünk belõlük. Szétbontott virágzata, sárga virágocskái is tehetõk salátába, fûszervajba, utóbbit szép sárgára színezik. Szirupot, zselét is lehet készíteni a virágok fõzésével és áztatásával, de nincs jellegzetes íze, fûszerezni kell. A gyökér ehetõ, de keserû, áztatni kell. Megszárítva, darabolva, megpörkölve, megdarálva kávépótlóként vagy teaszerûen fõzve is meg lehet kóstolni.
Táplálkozási értékei, hatásai: A pitypang számos erénnyel rendelkezik. A levél, jelentõs mennyiségû káliumot, nyomelemeket, cukrokat, vitaminokat és inulint tartalmaz. Antioxidáns hatása is bizonyított. Vércukorszint csökkentõ hatást is tapasztaltak a pitypanggal etetett nyulaknál, feltehetõen úgy, hogy serkenti az inzulintermelést és gátolja a szénhidrátok felszívódását a bélben. A gyökér inulintartalma a legmagasabb õsszel, amikor, akár 40 % is lehet; tavaszra lecsökken. Az inulint a szervezetünk nem emészti meg, viszont a bélbaktériumok számára táplálékot jelent, ezért fontos prebiotikum, ami segíti a bélbaktériumok szaporodását. Keserûanyagai az emésztõnedvek termelõdését, a májmûködést serkentik. A növény fogyasztása esetén vízhajtó hatásával is számolni kell. Magas káliumtartalmával szív- vagy vese problémákban szenvedõk számoljanak.
Figyelem, fontos: Fészkes virágúakra (pl. a parlagfûre) allergiások a keresztallergia eshetõségével számoljanak! Tejnedve irritáló lehet a bõrön, a ruházatot is megfestheti. Magas káliumtartalmával a szív- vagy vese problémákban szenvedõk számoljanak!
A bejegyzésekhez felhasznált források: itt

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/07/pong...

sponsored links

Keres?s