Polynéer, avagy mazarin kicsit cifrázva

2010-12-30

sponsored links

Tudom, szégyelljem magam, meg irgum-burgum, ennyi ideig nem írni, hat hete is van a legutolsó bejegyzésemnek ... Nem akarok különösebben magyarázkodni, elég sok oka volt, hogy miért is nem jutott idõ az írogatásra. Mert sütni természetesen azóta is sütök, sõt, karácsony elõtt elborítottak az izgalmasnál izgalmasabb újságok, a karácsonyfa alatt pedig már hogyne lapult volna egy új Jan Hedh könyv, szóval van mibõl merítenem. És került végre egy krus-kavel is, hogy ez micsoda, és mire jó, arról majd egy késõbbi bejegyzésben, de aki kíváncsi, az rákérdezhet gugli barátunknál.

De most egy régebbi recepttel jövök, ez még egy korábbi szerzeményembõl, a 277 kakorból való. Valójában nagyon hasonlít a korábban már megénekelt mazarinhez, hiszen linzertészta kosárkába mandulakrém kerül, viszont van némi eltérés a krémben, na meg itt a krém alá málnalekvár kerül, ami nagyon jót tesz neki.

A linzertésztához 300 gramm lisztet, 200 gramm szobahõmérsékletû vajat, 100 gramm cukrot összemorzsoltam, majd egy tojást beleütve gyorsan összeállítottam a tésztát. Ez ment a hûtõbe pihenni egy órát.

A mandulakrémhez 250 gramm mandulamasszát (marcipánt, vagy fele-fele arányban cukrot és pucolt, õrölt mandulát) és 125 gramm cukrot elõször egy, majd még egy-egy tojásfehérjével összedolgoztam (összesen 3 tojásfehérje ment bele, nagyjából 75 gramm összesen).

Az egy óra leteltével elõvettem a tésztát, kibéleltem vele 15 db muffin formát, a tészta egy részét meghagytam a tetejére. A kosárkákba egy-egy kiskanál málnalekvárt tettem, rátöltöttem a mandulakrémet (nagyjából a forma 2/3-ig, eléggé megnõnek), és végül a maradék tésztából kereszt alakban kis csíkokat fektettem. Van egy másik megjelenési formája ennek a süteménynek, ehhez elõször a mandulamassza kerül a kosárkákba, majd a kiskanálnyi málnalekvár annak tetejére, kissé benyomva. (A képen a hátsó sütemény pl. így készült.)

A süteményeket 170 fokon nagyjából 20 percig sütöttem. Jan Hedh szerint prímán fagyasztható, nálunk erre nem kerül sor.

Alapanyagok:

Linzerhez:
300 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 tojás

Mandulakrémhez:
250 g mandulamassza (marcipán, vagy fele-fele mandula és cukor)
125 g cukor
75 g tojásfehérje (kb. 3 db)

+ málnalekvár (nagyjából 60-70 gramm összesen)

Folytats a blogon ... lucillasut.blogspot.com/2010/12/polyn...

sponsored links

Keres?s