Pizza

2010-08-29

sponsored links

A Lidlben néhány hete volt egy akció, ott tettem szert a képen látható pizzaformára. Négy darab 29 cm átmérõjû forma volt egy dobozban állvánnyal együtt. Végre fel is avattam. Nagyon praktikus, egyszerre süthetünk többféle feltéttel készülõ pizzát, csak arra kell figyelni, hogy az alsó pizzáknak több idõre van szükségük. A pizzatésztát vékonyra nyújtottam, a feltét pedig paradicsomszószból, mozzarellából, sonkából és kukoricából állt.

Hozzávalók (4 db 29 cm-es pizzához)
A pizzatésztához
  • 560 g kenyérliszt
  • 300 g 20 °C-os víz
  • 6 ek olívaolaj
  • 15 g friss élesztõ
  • 15 g só

A pizzaszószhoz
  • 800 g paradicsom (San Marzano)
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom

Elkészítés
  1. A lisztet, a vizet, az olívaolajat és az élesztõt egy tálba teszem, és a kézi mixer dagasztó betétjével alacsony fokozaton keverem 3 percig, majd hozzáadom a sót, és további 6 percig keverem magasabb fokozaton. Puha, ragacsos állagú lesz.
  2. A tésztát egy nyújtótáblán kiterítem, és elkezdem hajtogatni (a technika olaszul colomba). Elõször is téglalap alakúra nyújtom az ujjaimmal a tésztát úgy, hogy közben az ujjaimat a tésztára merõlegesen tartva nyomkodom, apró lyukakat képezve így a felületén.
  3. A tészta felsõ harmadát középre hajtom, az ujjaimmal megszúrkálom, majd az alsó harmadát is ráhajtom, szintén megszúrkálom. 90 fokkal elfordítom, majd megismétlem az egészet. A colombától a tészta könnyebb és levegõsebb lesz.
  4. Ha végeztem a hajtogatással, 20 percig pihentetem.
  5. A munkafelületet vékonyan belisztezem, a tésztát négy egyenlõ részre osztom, és köralakúra nyújtom mindet. Az így kapott köröket sütõpapírra teszem, és berakom a hûtõbe min. 4, max. 8 órára.
  6. Közben elkészítem a pizzaszószt. A paradicsomok alját bemetszem, majd 1-2 percre forró vízbe rakom õket, hogy utána könnyebben lehúzhassam a héjukat. A hámozott paradicsomokat félbevágom, eltávolítom a magokat, és apró kockákra vágom.
  7. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáforgatom a zúzott fokhagymát és a paradicsomkockákat is.
  8. Felöntöm 0,5-1dl vízzel, sózom, borsozom, és néha (a vége felé sûrûbben) megkevergetve 40-45 percig fõzöm, míg be nem sûrûsödik, ekkor adom hozzá a bazsalikomot és az oregánót, és ezzel el is készült.
  9. A sütõt 230 °C-ra melegítem. A formákat is berakom a sütõbe, hogy melegek legyenek.
  10. A pizzatésztát kiveszem a hûtõbõl, az elõmelegített formákba helyezem, és megszúrkálom az ujjammal (középrõl indulva kifelé, a perem mentén körbe, majd vissza), ezután villával is megszúrkálom, majd megkenem a pizzaszósszal, mozzarellát rakok rá, végül a sonka és a kukorica következik.
  11. 10-15 percig sütöm a pizzákat.
Forrás: Giorgio Locatelli - Ízek Itáliája

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/08/pizza.html

sponsored links

Keres?s