Pizza Calzone avagy Ami belefér

2017-02-13

sponsored links

Kérésre és azért, hogy kipróbáljam az új sütõm, pizzasütõ programját ?
Na meg asssztán úgyis olyan rég ettem már efféle finomságot, pedig valamikor réges-régen... katt. ide.













PIZZA CALZONE,
  HÚSOS-CSIRKEMÁJAS TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
45 dkg liszt
2,5 dl langyos víz + cukor
2,5 dkg élesztõ
1 csapott mk. õrölt kömény
4-5 ek. olívaolaj
A élesztõt, 2,5 dl kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, és elkezdjük összegyúrni. (A kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici (mokkáskanálnyi) mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízûvé a tésztát)
Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk
(nekem ebbõl a mennyiségbõl 4 db, 20-25 centi pizza jön ki) és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük. 
A tészta gombócokat kinyújtjuk, és az egyik felükön elosztjuk a tölteléket, illetve a sajtot.
A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a szélénél ügyesen összetapasztjuk, összecsípjük, vagy akinek kezébe van a tudáshatalma az szépen összefonhatja; lényeg a lényeg, levegõmentesem zárjuk le, hogy a benne rejlõ ízek, aromák, na és a szaftossága meg ne szökjön sülés közben.
Kedvünkre való töltelékekkel illetve pizza rátétekkel tölthetjük, de ügyelünk arra, ha ragut készítünk, akkor ne legyen túl "leves".
Forró sütõben szépen megsütjük, majd a tetejét olívaolajjal (akár fokhagymás) megkenjük.
Az én töltelékem, ragum a következõ:
30 dkg darált sertéshús
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma (kisebb is elég)
2 dl vörösbor
3-4 ek. balzsamecet
1 db paradicsom (12-15 dkg)
15-20 dkg pizza mozzarella sajt (vagy ami van ?)
kakukkfû
oregánó
majoránna
bazsalikom
vagy pizza fûszerkeverék
bors, só
olívaolaj
A vöröshagymát felaprítjuk és olívaolajon üvegesre sütjük, rátesszük a darált húst, és elkeverjük. Amikor a hús kifehéredik, elveszti nyers színét, megsózzuk, borsozzuk és befûszerezzük, majd felöntjük a borral, puhára pároljuk.
A párolás utolsó 10 percében hozzáadjuk az idõközben pici kockákra vágott csirkemájat és paradicsomot, valamint a balzsamecetet, aztán addig pároljuk, amíg minimálisra elfõ a "leve".
Idõben, akár elõzõ nap is lekészíthetjük, mert ha már kihûlt könnyebben dolgozunk vele.





Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2017/02/...

sponsored links

Keres?s