Pirított zöldbab ropogósan, gombás mártogatóssal

2017-10-14

sponsored links

Laktató vega fogás húsevõknek is

A zöldbabbal kifejezetten szeretek kísérletezni, már csak azért is, mert kis hazánkban a fõzeléken és a rakott zöldbabon kívül nem nagyon használják semmire.

Külföldi oldalakon simán megpárolva, esetleg sütõben sütve egy-két kiegészítõvel kitûnõ köreteket vagy húsmentes fogásokat találhatunk.

A most következõ ételt az egyik Jamie Oliver magazinban találtam. Bár két külön recepthez tartozott a gombás mártogatós és a ropogósra sült zöldbab, nekem így egyben teljesedtek ki.

Húsevõk süthetnek hozzá pár szelet husit, de nekem nem hiányzott ?



Pirított zöldbab gombával, sajtos morzsával, hideg gombamártással





Hozzávalók 4 fõre:

40 dkg zöldbab, egészben, szárai lecsipkedve

20 dkg gomba

1 nagy fej lilahagyma

2 ek olívaolaj

Só, bors



A morzsához:

2 kisebb barna zsemle

1 csokor bazsalikom

1 citrom héja

1 csipet só

2 ek olívaolaj

5 dkg trappista reszelve



A mártáshoz:

20 dkg gomba

1 lilahagyma

2 ek olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 nagyobb ág kakukkfû lecsipkedett levelei

Só, bors

2 ek majonéz

4 ek tejföl

2 ek krémsajt

2 ek vörösborecet

1 újhagyma zöldjével együtt

Fél tk cukor vagy 2 csepp édesítõ

A citrom leve



A mártáshoz a hagymát, fokhagymát és a gombát apróra vágjuk, az olívaolajon megpirítjuk, kihûtjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, pár karika hagymát félreteszünk a díszítéshez. Üvegtálba töltjük, hûtõbe tesszük pár órára összeérni.

A morzsához a zsemléket összekockázzuk, késes robotgépben durvára vágjuk, a bazsalikomot éles késsel felaprózzuk. Egy serpenyõben felhevítjük az olajat, rászórjuk a morzsát és a bazsalikomot, kevergetve megpirítjuk. Ezt is kihûtjük, hozzákeverjük a citromhéjat és a sajtot.

A zöldbabot forró, sós vízben öt percig elõfõzzük. A gombát és a hagymát az olívaolajon közepes lángon megpirítjuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, sózzuk, borsozzuk. Még pár percig kevergetve sütjük, majd kínálótálra borítjuk. Rászórjuk a morzsát, mellétesszük a szószt és fogyaszthatjuk is.



Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s