Pirított sós napraforgómag készítése házilag

2013-07-08

sponsored links

Szeretjük a pirított sós napraforgót a feleségemmel, de sajnos a bolti zacskós vagy sótlan, vagy nincs rendesen megpirítva, vagy ami még rosszabb: nem elég roppanós, azaz állott. Mindezek mellett az ára sem a legbarátibb. Elhatároztuk hát, hogy magunknak fogjuk pirítani a szotyit a jövõben. Meg is kapta az én drága feleségem a fontos megbízást: keressen olcsó, õstermelõtõl származó napraforgómagot valamelyik piacon. :-)

Másnap fogta is a kis batyuját, és elindult szerencsét próbálni. Eközben én a hetedhét határban dolgoztam. Mint az a magyar népmesékben lenni is szokott - legalábbis ebben -, egyszer csak azon kapom magam, hogy csörög a mobilom. :-) A feleségem hívott, hogy hazatérõben van, mert hát megvolna a megbízatással...

És valóban így volt. Nagyon szép, nagy szemû napraforgómagot hozott. Másnap neki is álltunk, hogy pirított sós napraforgómagot készítsünk házilag. Elõvettünk egy serpenyõt, beleszórtunk úgy 10-15 dkg napraforgómagot meg vagy két mokkáskanál sót. Gondoltam én - naívan -, hogy pirulás közben vesz fel majd valamennyi sót. De nem így lett. Szépen megpirult a mag is, meg a só is, de valahogy nem akartak mindent elsöprõ koalícióra lépni egymással, így a szotyi finom volt ugyan, de sótlan. Keresgéltem az interneten valami tuti módszer után, de nem találtam semmit a témában...

Ekkor támadt az az ötletem, amiért tulajdonképpen ezt a sok sületlenséget el kellett eddig olvasnod. Az jutott eszembe, hogy ha sót feloldok vízben, azt ráfröcskölöm a magokra majd úgy pirítom meg, akkor az ahogy szárad, marad majd rajta egy nagyon vékony sós filmréteg. Mi sem kellett több, pár nappal késõbb kipróbáltam, és bevált. Így gondoltam megosztom veletek is eme házi praktikát, mert bizton állíthatom mindenkinek, hogy a bolti szotyi a nyomában sem érhet a házilag készített pirított sós napraforgómagnak. És így mindenki a saját ízlésének megfelelõen sütheti, sózhatja...

Elkészítés:
Mérõedényben keverjünk be langyos vizet sóval. Én a kovászos uborkánál már bevált arányt alkalmaztam: egy liter vízhez egy púpos evõkanál só. Persze nem lesz szükség egy literre, elég lesz egy deci is, csak az arány kedvéért írtam.
Vegyünk elõ egy serpenyõt, és abba szórjunk bele annyi napraforgómagot, amennyit még kényelmesen fogunk tudni kevergetni. Kézzel, vagy valamilyen erre teremtett eszközzel - mondjuk kérjük el a legközelebbi paptól azt az izét, amivel a szenteltvizet fröcsköli - fröcsköljük be jó alaposan a napraforgómagokat, miközben kevergetjük, hogy biztosan mindegyiket érje a víz. Ez után gyújtsunk alá, és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett pirítsuk addig, míg a külseje elkezd sárgulni. Menet közben többször is befröcskölhetjük a sós vízzel, de két dologra figyeljünk oda:
  1. nagyon hamar leég, ha nem kevergetjük
  2. ha már elkezdett sárgulni, ne fröcsköljük tovább, mert teljes száradásig kell pirítani, nehogy aztán elromoljon majd.
Ha megvagyunk, akkor zárjuk el alatta a tüzet, hagyjuk kihûlni, majd fogyasszuk egészséggel. Mi nagyon megszerettük az így készült pirított sós napraforgómagot. Annyira, hogy azóta nem is vettünk bolti szotyit! ;-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2013/07/pirit...

sponsored links

Keres?s