Pho bo funky style

2017-02-14

sponsored links

Nagyon hosszú leves. Lassan, sokáig fõ. Egyszerû, de lassú.

Rozi nõvérének névnapja volt. Imádja a sushit. Logikus volt, hogy sushi tekerõ készletet kapjon tõlünk, mert az annyira adja magát. Mi mást is kaphatna? De ezt nem tudta, csak azt, hogy várjuk egy sushizós vacsorára. Aztán a kezébe nyomtam a szettet, hogy már tekerhet is. És ha már Japán, akkor hozzunk be egy kis szárazföldi ázsiai vonalat is. Kitaláltam, hogy pho-t fõzök. Meg vietnámi fánkot sütök. Ami tulajdonképpen ugyanúgy élesztõs, kelt tésztás, mint a mi fánkunk, csak egy kicsit másképp sütik és ízesítik: szezámmaggal.

Na szóval, amikor a chilipasztát csináltam és megvakartam a szemem, kicsit megbántam, hogy agymenésem volt és ezt a menüt bírtam elképesztõ magabiztossággal kiagyalni? Közben sütöttem 1,3 kiló grissinit is, megrendelésre, és mert hiányzott valami, csináltam hozzá házi paradicsomszószt, hogy legyen mibe tunkolni.. Nyitok egy sütifutárdát, komolyan. De az a röpke 6 órányi PHOzési idõ minden percét megérte. Fantasztikus lett a leves.

A recept a  funky pho-é, egyenesen a FÁNKY FÕÖ könyvbõl.

Elõkészítés: összesen kb. fél óra

Fõzési idõ: kb. 6 óra + 3-6 perc a rizstésztának









Hozzávalók (6-8 fõre):

az alapléhez:

1 kg marhacsont (pl. borda)

1 kg marha húsos csont

50-60 dkg marhalábszár

1 nagy vöröshagyma

10 dkg friss gyömbér

2 db csillagánizs

1 rúd fahéj

4 szem szegfûszeg

5 szem egész fekete bors

6 ek. halszósz

1 ek. cukor

1 csapott ek. só

víz

a tálaláshoz:

1 csomag széles szárított rizstészta (szélesmetélt)

1 zöld citrom

1 nagy csokor durvára vágott friss koriander

3 szál zsenge újhagyma

savanyított sárgarépa*

friss piros chili vagy chilipaszta*

mungóbabcsíra

1. nap: az alaplé

Egy nagy fazékban vizet forraltam. A csontokat a hússal együtt a forrásban lévõ vízbe tettem. 5 percig forraltam. Ezután mindet kiszedtem és langyos folyó víz alatt lemostam a húst és a csontokat. Közben szárazon felforrósítottam egy serpenyõt. Megpucoltam és félbevágtam  a vöröshagymát, megmostam és hosszában félbevágtam a gyömbért is. A vágott felületükkel a forró serpenyõbe tettem õket, feketésre pirítottam.

A fazekat elmosogattam. Beletettem a csontokat és a húst, felöntöttem annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyira ellepte (kb. 5 liter). Felforraltam, majd a legkisebb fokozatra állítottam a tûzhelyet. Hozzáadtam a vöröshagymát és a gyömbér egyik felét. 6 órán át fõztem, félig lefedve. Kevés A habját folyamatosan leszedtem. Közben néha megkóstoltam, nem tudtam megállni?

Száraz serpenyõben megpirítottam a fûszereket, amiket a gyömbér másik felével félretettem. Ezeket csak a fõzési idõ utolsó, hatodik órájában adtam a leveshez.

3,5 óra után az alapléhez adtam a sót, a cukrot és a halszószt. Pár percig még hagytam fõni, majd kivettem a húst és hideg vízben félretettem a tálalásig. Az utolsó órában beletettem a megpirított fûszereket és a maradék gyömbért is.

6 óra elteltével az elkészült alaplébõl kivettem a csontokat és az egészet leszûrtem.

*A savanyított sárgarépa: 0,5 kg sárgarépa, 180 ml halszósz, 100 ml elecet (Tokaji aszúecetet használtam, de a 10%-os ételecet is tökéletes), 175 g cukor, 200 ml víz, 5 gerezd fokhagyma, néhány szelet friss gyömbér ?> a megpucolt sárgarépát vékony csíkokra vágtam, alaposan megsóztam és egy szûrõbe tettem. 1 órára állni hagytam. Közeben a léhez a cukrot feloldottam a halszószban, ecetben, majd hozzáöntöttem a vizet. 1 óra elteltével a sárgarépát folyó víz alatt alaposan leöblítettem. Csatos üvegbe tettem, hozzáadtam a finomra aprított fokhagymát és a gyömbérszeleteket. Ráöntöttem az ecetes alapot. Másnapig a konyhapulton hagytam, szobahõmérsékleten.

**A chilipaszta: 50 g chilipehely, 1-2 kisebb gerezd fokhagyma, 1 nagyon kicsi vöröshagyma (kb. diónyi nagyságú), 1 thai citromfû, 100 g olaj, 1 ek. 10%-os ecet, 1 csapott ek. cukor ?> minden hozzávalót a turmixba tettem és a legerõsebb fokozaton krémesre turmixoltam. A hûtõben kb. 2 hétig eláll.

2. nap: a tálalás

Vizet forraltam a rizstésztának. Közben melegíteni kezdtem az alaplevet.

A forrásban lévõ vízbe tettem a tésztát és 3-5 percig fõztem. Leszûrtem. Egy nagyobb tálba (pl. müzlis tál) tettem a tésztából, erre ment a hús és a mungóbabcsíra. A kellõen forró alaplébõl a tésztára és a húsra öntöttem, a tetejére szórtam a julienre vágott újhagymát és a durvára vágott friss koriandert. Facsartam rá zöld citrom levet és adtam hozzá chilipasztát.

Facebook: Rizsázzunk!












Innen is szemezgethettek





Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel



Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel



Majdnem gazpacho



Hideg paradicsomkrémleves karamellizált hagymával és kakukkfüves túrógombóccal




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2017/02/14/pho...

sponsored links

Keres?s