Pepparkakor keksz és filc díszek

2010-12-22

sponsored links

IKEA keksz, azaz egy svéd gyömbéres keksz receptet takar a vicces név.  (de persze csak azért mert nem tudom mit jelent;) Egy csajos partin sikerült begyûjtenem tavaly és már alig vártam, hogy eljöjjön az ideje a próbának. Melós dolog nem mondom, de nekem nagyon tetszett. Fõleg ha a sütikiszúró gyûjteményem bõvítése nem az utsó pillanatban jutott volna eszembe, hogy mennyire jó lenne emberke vagy hópihe:), nahh de majd jövõre:) Mondjuk az emberkét megoldottam papírsablonnal, de azért jobb lenne tanulni az elõrelátást:)
Hozzávalók:
30 dkg vaj
4 és 1/2 csésze liszt
2 tk szódabikarbóna
1/2 csésze méz
1 csésze nádcukor (kezeletlen, Demerara)
1 és 1/2 ek. õrölt fahéj
1 és 1/2 ek. õrölt gyömbér
1/2 tk õrölt szegfûszeg
2/3 csésze víz



Egy masszívabb lábasban keverjük össze a mézet, cukrot a fûszereket és a vizet. Itt gyakorlatilag karamellizálódni fog a cukor és a méz.  Kisebb tûzõn, kevergetve forraljuk fel, majd kis kockákban adjuk hozzá a vajat, kevergetve olvasszuk fel az illatozó karamelles masszában. Keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, majd öntsük bele a picit hûlni hagyott mézes keveréket. Alaposan dolgozzuk össze, míg szépen összeáll a tészta. Hûtsük ki és folpakba csomagolva minimum egy éjszakára tegyük hûtõbe.


Másnap felhasználhatjuk a tésztát, megjegyzem nekem vagy 3-4 napot csücsült a 2. adag a hûtõben, mert vigyázat rengeteg lesz belõle vagy 100 db keksz és nem ment egyszerre egy délután az összes.
Sütés elõtt szobahõmérsékleten még egy órát kell várni vele.


Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. Sütõpapírral borítsuk be egy sütõlapot. Enyhén lisztezett deszkán, kisebb adagokban nyújtsuk ki a tésztát. Itt a vastagság nagyon fontos, mert hajszál vékonyra kell nyújtani, ahhoz, hogy elérjük a ropogós keksz állagot, visztont ha egy kicsit vastagabbra sikerül, akkor mézeskalácsra fog hajazni.
Szóval ha szépen kinyújtottuk, akkor tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk a tésztát, a maradékot újra össze lehet gyúrni és újra kinyújtani. Több adagban megsütjük a kekszeket, kb. 6-8 perc közötti sütés elég nekik, bár az én sütõmben egy része megkokszolódott, de már tettem bele cserepeket, remélem mostmár jó lesz:) Fém dobozban sokáig eltartható.




Ünnepekben még nem tudom, hogy állunk gépügyileg és tudok-e még posztolni, ezért mindenkinek aki erre jár nagyon békés, áldott ünnepeket kívánok ezekkel a filc díszekkel is, amelyek azóta nagyon jó helyre kerültek!
Ezek is már régóta izgattak, de legalább most megvalósult a manifesztálódásuk:)) és persze rögtön rengeteg további tervem született filc dísz ügyileg, ha valakit érdekel a készítése, nem túl nehéz õket legyártani és szerintem szép ajándéknak valók:)

Folytats a blogon ... izlesszindroma.blogspot.com/2010/12/p...

sponsored links

Keres?s