Parajos tojás, avagy spenótos tojásrakottas

2017-02-17

sponsored links

Egy újabb recept Á. Lõrinczy Kolán A moder háziasszony címû könyvébõl. Ezt a receptet módosítottam a leginkább, hiszen tettem még hozzá egyéb hozzávalót is, de lényegében azért nem módosult, csak laktatóbb lett. Próbáljátok ki így vagy úgy (a recept végén írom, hogy mit módosítottam), gyõzõdjetek meg róla. 



Parajos tojás, avagy spenótos tojásrakottas

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spenót, 2 dkg vaj, 3-4 cikk fokhagyma, 7-8 fõtt tojás, 15-20 dkg sonka, 4 szelet ujjnyi vastag kenyér, 2-3 evõkanál olívaolaj, 5 dkg reszelt parmezán vagy más sajt; a szószhoz: 2 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 3 dl hideg tej, kb. 1,5 dl joghurt vagy tejföl, 3 cikk zúzott fokhagyma, só, bors.

Elkészítése: A kenyérszeleteket felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokos sütõben 10 perc alatt ropogósra sütjük. A megmosott spenótot rádobjuk a felforrósított vajra, és folyamatosan kevergetve csupán addig pároljuk, amíg össze nem esik. Megsózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és elkeverjük. A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a hideg tejjel, és simára dolgozzuk. Jól kiforraljuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és félretesszük. Hõálló tálba terítjük a pirított kenyérkockát, eloszlatjuk rajta a párolt spenótot, megszórjuk a kis kockákra vágott sonkával, majd befedjük a szeletekre vágott fõtt tojással. Végül ráöntjük a mártást, megszórjuk a sajttal, és 180 fokos sütõben 20-25 perc alatt összesütjük. Bármilyen salátával vagy savanyúsággal kínálhatjuk.

Megjegyzés: A receptben eredetileg nem volt sonka és pirított kenyér, ezeket én adtam hozzá, hogy a fogás laktatóbb legyen, és elegendõ legyen a családomnak vacsorára. Az étel jellegét azonban nem változtatták meg a plusz hozzávalók, csupán tartalmasabbá tették. 



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/02/p...

sponsored links

Keres?s