Paradicsomos spagetti pirított gombával

2018-03-20

sponsored links

Igen, megint egy spagettis recept, idén már a negyedik. Mit tegyünk, ha ennyire szeretjük? :) Látható, hogy milyen sokféleképpen variálható, különbözõ húsos és húsmentes szószok sokasága áll rendelkezésünkre, hogy változatossá tegyük tésztaételeinket.

Amit legutóbb készítettem, az egy hús nélküli, gombás-paradicsomos szósz volt, aminek az a különlegessége, hogy a belekerülõ gombát elõször lepirítottam, majd utána forgattam a paradicsommártásba. Így egészen más állagú és ízû lett a gomba, mintha együtt fõztem volna a szósszal.


Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 8+2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2 + 3 evõkanál olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 nagy, érett paradicsom (vagy egy doboz hámozott paradicsomkonzerv)
- 5 dl paradicsomlé vagy 30 dkg paradicsomsûrítmény / passzírozott paradicsom
- oregano (lehetõleg friss)
- bazsalikom (lehetõleg friss)

A gombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, a 8 gerezd fokhagymát tisztítás után szintén felszeleteljük. A 2 evõkanál olajat egy magasabb falú serpenyõben felforrósítjuk, rádobjuk a fokhagymát, 1 percig kevergetve pirítjuk, majd jöhet a gomba. Fedõ nélkül, sûrûn megkeverve pirítjuk. Akkor van készen, amikor az eresztett levet elfõtte és kissé megbarnul a gomba. Ekkor pici sóval, õrölt borssal fûszerezzük, további 1-2 percig sütjük a serpenyõben majd lehúzzuk a tûzrõl és félretesszük.

A paradicsomszószhoz, ha friss paradicsomot használunk, forró vízbe dobjuk 1-2 percre, utána lehúzzuk a héját, felkockázzuk. Ha konzervet, akkor csak felaprítjuk. A levét ne öntsük ki, azt is fel fogjuk használni!

3 evõkanál olajat forrósítunk és a megtisztított, kockára vágott hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát is. Beleöntjük a paradicsomlevet / paradicsomsûrítményt és a konzerv paradicsom levét. Felforraljuk. Ekkor jöhet a kockázott paradicsom is, majd a fûszerek: só, õrölt bors és az aprított oregano, bazsalikom. Forrástól számítva kb. 12-15 percig rotyogtatjuk a mártást. A legvégén belekeverjük a pirított gombát. Ezzel már csak összekeverjük a szószt és el is készültünk.


Mi spagettivel ettük, de természetesen a fõtt tészta szabadon válaszható, ki milyent szeret. Tálalásnál frissen aprított petrezselyemmel, reszelt sajttal szórhatjuk meg. Én most bazsalikomos gomolyasajtot morzsoltam a tetejére.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2018/03/paradi...

sponsored links

Keres?s