Paradicsomos borsófõzelék

2010-09-09

sponsored links

Az interneten találtam rá erre a receptre. Felkeltette az érdeklõdésemet, mert a megszokott borsófõzeléket más környezetbe helyezte. Most úgyis rá vagyok kattanva a paradicsomos ételekre, gondoltam, kipróbálom.
El kell mondanom, hogy a recept csapnivaló. Felháborító, hogy milyen receptek találhatók meg a neten, amit ember még biztosan ki nem próbált. Hát én megtettem. Valahogy végül is fõzeléket varázsoltam belõle!
Dühömben úgy döntöttem, hogy most kivételesen teljesen szöveghûen fogom a receptet közölni (nem szabadszövegesen, ahogy szoktam). És közben dõlt betûkkel kommentelek. Aki ki akarja próbálni, mert végül is nem rossz az alapötlet, a megjegyzéseimet érdemes figyelembe vennie.
És óvatosan a netes receptekkel! Kivéve a gasztrobloggerek oldalait. :)
Ja, és ha valaki tud elrettentõ példát, honnan NE próbáljunk ki receptet (vagy csak óvatosan), várom a kommentjét.

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg zöldborsó (Fagyasztott? Vagy sem? Na mindegy, nálam fagyasztott volt.)
1 evõkanál paradicsompüré (Ezzel önmagában nincs gond, de nyugodtan elbír két evõkanálnyit is, és ez pont egy kis konzerv paradicsompüré mérete. Mit csináljak egy evõkanál megmaradt paradicsompürével? Én beletettem a fõzelékbe.)
2 darab sárgarépa
fél fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
só, cukor
1 evõkanál keményítõ (vagy liszt), ha szükséges
olaj

Kevés olajon aranybarnára pirítjuk a megmosott, meghámozott és karikára vágott sárgarépát. (Nekem nem lett aranybarna, de azért pirítgattam szorgalmasan.)
Hozzáadjuk a paradicsompürét, és pirítani kezdjük. (Inkább folytatjuk, mert az elõbb már elkezdtük. De oké, az ilyen apróságokon ne akadjunk fenn.)
Beleszórjuk a finomra vágott vöröshagymát, és azzal együtt barnára pirítjuk. Felöntjük kevés vízzel. (Nem tudom mennyi az a "kevés", olyan mint az "érzéssel". Nálam mondjuk fél deci-decit jelentett. Az kevés, nem?)
Sózzuk, és addig fõzzük, amíg a répa szét nem fõ. (Hát nem tudom, meddig kellett volna fõzni, hogy a répa szétfõjjön. A répa maximum megpuhul, de szét nem fõ. A másik probléma, hogyha nem adok hozzá idõnként vizet, akkor nem is puhul meg és nem is fõ szét, hanem odaég. Úgyhogy néha a vizet szükség szerint pótolni kell.)
Botmixerrel turmixoljuk. (Végre egy korrekt mondat. Tiszta sor.)
A zöldborsót is hozzáadjuk a paradicsomos léhez. (Ez tetszett a legjobban. Léhez???? A répa turmixolása után egy viszonylag sûrû répa masszát kapunk. A létõl olyan messze áll...)
És készre fõzzük. (Ha 80 dkg zöldborsót összekeverek egy répa masszával, azt még önmagában hogyan fõzöm készre? Talán vízzel higítani kellene, mert amúgy sose lesz belõle fõzelék. Én néhány deci vizet öntöttem hozzá, amíg fõzelék sûrûségû nem lett.)
A végén ízlés szerint cukorral ízesítjük (ez szerintem elmaradhat, de oké, ízlés szerint), és megszórjuk a frissen vágott petrezselyemmel.
Szükség esetén kevés vízben elkevert burgonyakeményítõvel (vagy 1 evõkanálnyi liszttel) sûríthetjük, ha nem lenne elég sûrû. (A már leégetett folyadék nélküli répás zöldborsó lehet, hogy elég sûrû önmagában is, de ha ésszerûen vizet is adunk hozzá, akkor sûríteni is érdemes.)

Hát ennyi lenne.

Forrás: Én itt találtam, de az interneten több oldalon is fellelhetõ.

Folytats a blogon ... izkaravan.blogspot.com/2010/09/paradi...

sponsored links

Keres?s