Paradicsom chutney

2018-07-19

sponsored links

Készítettem már paradicsom chutney-t és nagyon megszerettük. :) Igaz, akkor csak friss fogyasztásra és kicsit más fûszerezéssel. Nemrégiben kaptunk Anyuéktól egy kisebb ládányi szép paradicsomot, így arra gondoltam, egy részébõl chutney-t készítek, hogy legyen majd télire is. ...már ha kitart addig. :D A fûszerezés pedig csak azért változott, mert kikoptam a garam masalából. :D Természetesen, ha van otthon, készíthetjük azzal is. Kínálhatjuk sültekhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez és minden olyasmihez, amihez egy jó kis édeskés, fûszeres "szósz" illik. ;) Az eredeti recepthez képest én kevesebb cukorral és több ecettel készítettem, de még így is elég édes. Aki szereti, tehet bele friss chilit, vagy chilipelyhet.

Hozzávalók 7 db ~4 dl-es üveghez:
2 kg paradicsom
10 gerezd fokhagyma
5 dkg friss gyömbér
4 lilahagyma
8 ek. olívaolaj
2 ek. baharat fûszerkeverék
5 ek. fehérborecet
80 dkg cukor
1 tk. só

 1. A paradicsomot apró kockákra vágjuk és egy nagy serpenyõben 4 evõkanál olívaolajon, közepes lángon addig sütjük/pároljuk, míg a leve nagy része elfõ. Ez paradicsomtól függõen ~20-25 perc. Ha kész, félre tesszük.
 2. Késes aprítóban finomra dolgozzuk a megtisztított lilahagymát, fokhagymát és gyömbért. Egy másik nagy serpenyõben felhevítjük a megmaradt olívaolajat és ledinszteljük rajta a hagymás-gyömbéres keveréket. 
 3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fûszereket, az ecetet és kevergetve néhány percig együtt pároljuk. 
 4. Végül hozzáadjuk a cukrot és gyakori keverés mellett addig fõzzük, míg a cukor elolvad és a chutney besûrûsödik. Fõzhetjük hígabbra, vagy egészen sûrûre ez csak ízlés dolga. :)
 5. A kész chutney-t még forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Sérülésmentes tiszta fedõvel lezárjuk és 2 napra száraz dunsztba tesszük. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :) 

  Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

  sponsored links

  Keres?s