Pan dulche

2010-09-05

sponsored links


Ezek a kis édes zsemlék Mexikóból származnak, általában lekvár kíséretében reggelire fogyasztják õket. Különlegességük a zsemlék tetején lévõ (általában) fahéjas topping. Az én receptem szerint ez egy morzsás keverék, de készíthetjük nyújtható tésztából is, amit kiszaggatunk, a zsemlékre fektetünk és éles késsel kedvünk szerint mintázhatunk. Nagyon jó kis mintákat láttam Maci konyhájában, de Jade is megsütötte már ezt a finom péksüteményt. A receptet ebbõl a könyvbõl vettem.

HOZZÁVALÓK:

120 ml langyos tej
2 tk. szárított élesztõ
450 gr liszt
75 gr cukor
25 gr puha margarin
4 nagyobb tojás

A tetejére:

75 gr puha vaj
115 gr cukor
1 tojássárgája
1 tk. õrölt fahéj
115 gr liszt

ELKÉSZÍTÉS:

A tejet egy kis pohár öntjük, tetejére szórjuk az élesztõt. Kb. 10 perce félretesszük.
A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az élesztõs keveréket, a kissé felvert tojásokat. Jól eldolgozzuk. Elég ragacsos tésztát fogunk kapni. Egy tálat kilisztezünk, a masszát beletesszük. Tetejét meghintjük annyi liszttel, hogy mindenhol jól elfedje a tésztát, és meleg helyen, olajozott folpackkal letakakrva 20 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a toppingot: ehhez az összes hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk. Én még tettem hozzá egy kevés lisztet.

A 20 perc letelte után a tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 12 egyforma részre osztjuk. Zsemléket formálunk, ezeket kikent, lisztezett sütõlapra helyezzük. Tetejüket megszórjuk a morzsás keverékkel, óvatosan rá is nyomkodhatjuk a zsemlékre. Meleg helyen 30 percig kelesztjük õket, majd 200 fokra elõmelegített sütõben 15-20 percig sütjük õket.

Nekem a morzsás keverék nagyon soknak tûnt, szerintem a fele is elég lenne hozzá. A maradékból valamilyen crumble készül majd.


Folytats a blogon ... kmkonyhaja.blogspot.com/2010/09/pan-d...

sponsored links

Keres?s