Padlizsános lasagna

2010-09-01

sponsored links

A lasagna ezt a cseppet sem autentikus változatát a hétvégérõl megmaradt, grillezésre szánt zöldségek ihlették. Amúgy a recept nem bonyolult, csak én vagyok körülményes.


HOZZÁVALÓK 4 személyre
 

? a paradicsomos raguhoz

1 közepes fej hagyma apróra vágva
3-4 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 gerezd fokhagyma átnyomva
35 dkg darált hús (marha vagy pulyka)
5-8 dkg meghámozott, apró kockára vágott édesburgonya (sárgarépával helyettesíthetõ)
1 tk szárított oregano
1 ek kis kockára vágott zeller
1 tk szójaszósz
? tk pirospaprika
3 doboz hámozott paradicsom a leve nélkül
1 csapott tk só
1 nagy marék friss, durvára vágott bazsalikom
1 tk apróra vágott rozmaring
Pár tekerés frissen õrölt bors

? a besamelmártáshoz

3-4 ek olívaolaj
3 ek liszt
1 csipet szerecsendió
?  mk fehérbors
2 gerezd átnyomott fokhagyma
6 dl tej

? és minden más


8 lap száraz lasagnatészta
1 közepes padlizsán
5-8 dkg Grana padano sajt durvára reszelve
20 dkg szintén durvára reszelt másik sajt: pl. pizza mozzarella, trappista, tilsiti, gouda. (Mindegy, amit szeretünk, vagy amilyen van.)

ELKÉSZÍTÉS

Paradicsomos ragu
1. Az apróra vágott hagymát 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt olívaolajon kicsit megdinszteljük.
2. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig sütjük, csipet sóval, és az oregánóval fûszerezzük.
3. Mehet bele az édesburgonya és a zeller. Együtt pároljuk kb. 8-10 percig.
4. Beletesszük a szójaszószt, elkeverjük, majd a pirospaprikával megszórjuk. A hámozott paradicsomokat (a konzervlé nélkül) a kezünkkel kicsit szétnyomkodjuk, és az is mehet a raguhoz.
5. Felforraljuk, kb. egy 1 tk sót adunk hozzá, pici borsot tekerünk rá, majd beleszórjuk a bazsalikomot, és a rozmaringot. A megmaradt egy gerezd fokhagymát reszelve, vagy fokhagymanyomón áttörve adjuk hozzá. Kóstolás után, ha kell, utánasózzuk, egy csipet cukor is mehet bele, ha úgy látjuk jónak.  Nem kell sokáig fõzni, akkor jó, ha a paradicsom még nem fõ szét teljesen. Ez kb. 20-25 perc.

Padlizsán
1. A padlizsánt fél centis karikára vágjuk, enyhén megsózzuk, 20 percre félretesszük, majd leöblítjük, és papírtörlõvel leitatjuk a szeleteket.
2. A padlizsánkarikákat egy serpenyõben, olaj nélkül, megszikkasztjuk, akár kicsit meg is piríthatjuk.

Besamelmártás
1. 3-4 evõkanál olívaolajon megfuttatunk 3 evõkanál lisztet.
2. Folyamatos keverés mellett felöntjük 6 dl hideg tejjel. Egy csipet szerecsendióval és fél mokkáskanál fehér borssal fûszerezzük.
3. Felforraljuk, sózzuk, majd belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.
4. Ha túlságosan sûrû lenne, pici tejjel még hígítjuk.

Rétegezés
Egy 20×30-as olívaolajjal kikent tepsi aljára teszünk egy réteg paradicsomos ragut.
Erre jön 4 lap lasagnatészta, majd megint egy réteg ragu, amire szépen sorban rátesszük a padlizsánkarikákat. Egy evõkanál segítségével jó alaposan megkenjük besamelmártással õket, aztán rászórjuk a grana padano sajtot. Ezután következik a maradék 4 lasagnalap.
Az utolsó réteghez összekeverjük a maradék paradicsomos ragut és besamelmártást, és jó vastagon meglocsoljuk a tésztát. (Lehet, hogy még marad is egy kis szósz, de inkább ne használjuk fel, mert könnyû túllõni a célon, és akkor nem lehet szépen szeletelni. Ez az, amit érzésre kell csinálni.) A tetején egyenletes rétegben eloszlatjuk a reszelt sajtot, és mehet az elõmelegített sütõbe.

Sütés
180 fok, nem légkeverés, 40-50 perc.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyhakilatassal.blog.hu/2010/09/01/p...

sponsored links

Keres?s