Pálinka áremelés

2018-07-15

sponsored links

K??ptal??lat a k??vetkez?‘re: „paragrafus”Jövõre hétszáz forinttal emelkedne minden ötven százalék-fokos pálinka fél literjének ára a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatt ? tájékoztatta lapunkat Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a Parlament felsõházi termében tartott idei Pálinka Országkóstoló Díjátadó gála után. Az érdekképviseleti szerv küzd a terv ellen. Bár a módosítás elõtt a szaktárca ? törvényi kötelezettsége ellenére - nem kérte ki a tanács véleményét, az elnök tájékoztatása szerint az ünnepségen személyes ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertõl küldöttségük fogadására. Bár a kormány világossá tette, hogy az chipsadó-kiterjesztés uniós kötelezvényétõl nem lépnek vissza, az ágazatban formálódnak az áthidaló javaslatok. Igaz, ezekbõl letisztázás elõtt Mihályi László nem kívánt részleteket felvillantani. (Az adókiterjesztés a Zwack Unicumra is vonatkozik.)

A hazai kereskedelmi pálinkafõzõk tavaly 2 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelõ 1 millió 50 ezer hektoliterfokot termeltek. Bár ez a mennyiség elvben 2 milliárdos chipsadó-bevételt vetíthet elõre, az elnök meglátása szerint az áremelés felezheti a keresletet, ami pálinkafõzõk tömegének megszûnését és végül ötmilliárdos adóbevétel-zuhanást eredményezhet. Most az országban körülbelül 140 ? többségében kisüzemi ? kereskedelmi- és nagyjából félezer bérfõzde üzemel. Az adóemelés a körülbelül 4,4 millió hektoliterfokra tett legális bérfõzést nem érinti. Ugyanakkor a legalább 10 millió hektoliterfokra tett magánfõzés terjedése miatt ez a tevékenység is visszaesõben. (Otthon, saját fogyasztásra ma legfeljebb 86 liter készíthetõ, amire literenként 750 forintos párlatadójegy kiváltása kötelezõ.) Az ágazatot a folyamatos gyümölcsdrágulás is sújtja.

A tegnapi ünnepségen, amelyen 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminõsítést osztottak ki, az ország legjobbja címet a Brill Pálinkaház Kft. Jázmin szõlõje nyerte el. Távoztában Varga Mihály lapunknak nem kívánt véleményt nyilvánítani sem az ágazatot érintõ kérdésekrõl, sem az eseménnyel egy idõben történelmi mélypontot elérõ forintárfolyamról. Lapunknak kormánykörökbõl ugyanakkor úgy fogalmaztak, hogy a chipsadó-kiterjesztés ?még nem lefutott ügy?.

forrásom a http://nepszava.hu/1163377_ugyes-kitrukkoznek-a-palinkaadot

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://borhirek.blog.hu/2018/07/15/p...

sponsored links

Keres?s