Olajos hal kárászból + halas spagetti olajos kárászból

2017-10-01

sponsored links



Legnagyobbikom hosszú kihagyás után újra horgászik. Azóta megint kerül hal az asztalunkra. Ropogósra sült keszeg már többször is volt, de volt már isteni halászlé is. Legutóbb megint hozott pár keszeget, meg néhány kárászt. A keszeget ropogósra sütöttem a sütõben, ahogy szoktam, 


de a kárászoknak más sorsot szántam. Olajos halat készítettem belõlük. 
Persze szépen megmostam, a külsejét sûrûn beirdaltam aztán méretétõl függõen 2-3 darabra vágtam és lesóztam. A munka további menete pont úgy zajlott, mint régebben, amikor keszegbõl csináltam olajos halat, azzal a különbséggel, hogy ízesítésre most "csak" 3 db színes hegyes erõs paprikát használtam, viszont a szálkák felpuhításának megsegítésére egy kávéscsészényi citromlevet is öntöttem hozzá. Azután már csak lezártam a lábast gyorsfõzõ fedõvel, és a szokásos jelzések elérése után másfél órán át fõztem a tûzhely legkisebb állásán a halat. Utána hagytam a fõzõpálcát magától visszaesni, és csak akkor kóstoltam meg a végeredményt, amikor langyosra hûlt. Talán mondanom sem kell, hogy valami isteni ízû és állagú lett a hal, még a gerince is felpuhult, simán szétomlott a számban, viszont a hal húsa, ahogy a képen is látható gyönyörûen egyben maradt, és csodás állagú volt. Jól belakmároztam belõle, és Legnagyobbikom is jó alaposan megkóstolta - elõször csak keveset szedett, de aztán még egy jó adagot -, a többiek viszont nem kértek, ezért hûtõbe került a maradék....

olajos kárász vakuval fotózva

amit persze most is átalakítottam, jó kis olaszos ízvilágú paradicsomos-oregánós-csípõs mártás készült belõle. Spagettivel egyszerû, de nagyszerû ebéd lett. 


Ehhez egy fél fej hagymát a hal olaján megdinszteltem, ráraktam a villával jól összetört halat, egy-egy teáskanálnyi fûszerpaprikát, szárított oregánót, fokhagyma granulátumot, felöntöttem 500 ml passzírozott paradicsommal és jól kiforraltam. Kóstolás után még egy teáskanálnyi chilipelyhet és kevés édesítõszert tettem bele, azokkal is forraltam pár percig és spagettivel tálaltam. Isteni lett, szerintem legalább olyan jó - de inkább még jobb -, mint a bolti olajos halból készült mártás. 




Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2017/10/olajos-ha...

sponsored links

Keres?s