Nyúlraguleves szalonnás gombóccal, zöldségekkel

2017-02-13

sponsored links

Nyúlfogyasztásom története és egy finom levesrecept

Kiskoromban elég sok nyúlhúst ettem, fõképp azért, mert én voltam az oka, hogy mi nyúltartók lettünk ?

Történt ugyanis, hogy a nagymamámék megajándékoztak egyik húsvétra egy fehér nyuszival. Julcsinak neveztük el. Aztán Julcsi megnõtt és kiderült, hogy fiú ?

Én meg ugye már akkor is folyton szerelmes voltam, gondoltam, szegény nyuszi se maradjon szerelem nélkül. Egy ismerõsömtõl szereztem hozzá egy (végre igazi) lányt , anyukámék legnagyobb ?örömére?. A siker teljes volt, közben az örökké barkácsoló nagypapám készített nekik egy szuper rezidenciát. Kellett is, mert a szerelemnek gyümölcsei lettek? Egy darabig szépen nevelgettük õket, aztán elérkezett az idõszak, mikor a csodapalota szûkös lett. Az én szüleim pedig nagyon diszkréten csökkenteni kezdték az állományt ?



Szóval nekem természetes lett a nyúlhús fogyasztása, aki nem tudja, mit eszik, simán csirkének hiszi ? Egyáltalán nem zsíros, és jól variálható, a mustár pl. nagyon jó barátja.

Most egy igazán krémes levest fõztem belõle, gombóccal, zöldségekkel. Ha úgy rendesen telepakoljuk vele a tányért, nem is kell második!



Tejszínes nyúlraguleves szalonnás-snidlinges krumpligombóccal



Hozzávalók 6 fõre:

A leveshez:

70 dkg csontos nyúlhús (comb és/vagy gerinc)

2 nagy sárgarépa

2 gyökér

Fél karalábé

1 kisebb zeller negyede

1 kis csokor petrezselyem

1 kicsi hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb zöldpaprika

Só, egész bors

1,5-2 l víz



2 dl tejszín

1 púpozott ek étk. keményítõ

1 nagy hagyma



A gombócokhoz:

2 nagy krumpli (összesen kb. fél kg)

10 dkg húsos szalonna

1 tojás

Só, bors

Kb. 4 ek kukoricaliszt

4 ek apróra vágott snidling



A levest a zöldségekkel, sóval, borssal a szokásos módon megfõzzük. Leszûrjük, letépkedjük a húst a csontokról, a répákat, karalábét és zellert falatnyi darabokra vágjuk, a többit félretesszük.

Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, teljesen puhára fõzzük. A szalonnát egész kicsire vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, a pörcöket a krumplival együtt langyosra hûtjük. Egy tálba tesszük, a tojással villával összenyomkodjuk. Óvatosan megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a snidlinget és annyi kukoricalisztet, hogy kezelhetõ masszát kapjunk. 10 percet állni hagyjuk, majd nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, lobogó vízbe dobjuk. Újraforrás után takarékra vesszük a lángot és kb. 10 percet fõzzük. Egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, hogy belül is megfõtt-e. Kivéve hideg vízzel leöblítjük.

A szalonna zsírját egy min. 2 l-es fazékba tesszük, az apróra darabolt nagy hagymát megfonnyasztjuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, majd a tejszínnel elkevert keményítõvel besûrítjük. Krémlevesnél kicsit hígabb állagúnak kell lennie, ha nem olyan, még egy kicsi, vízzel elkevert keményítõt adjunk hozzá. Az egészet összeturmixoljuk, majd a fazékba visszaöntjük. Beletesszük a húst, darabolt zöldségeket, gombócot, egyet ?rottyantunk? rajta. Óvatosan megkóstoljuk, beállítjuk a sóját és fogyaszthatjuk is.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!



Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s