Nyááár van

2018-06-25

sponsored links

174a4c07-6b85-4969-9396-6fae3806d0f7.jpeg

Mikor ma munka után beszédelegtem a Fény utcai piacra (elsõsorban a rövidárubolt miatt), szerencsére még találtam néhány árust is. Úgy gondoltam, akkor most megvalósítom az eszményi háziasszonyt (lásd még "mert nem derogál, / piacra jár..."), aki a piac friss kínálatából ripsz-ropsz összeüt egy könnyed, szezonális vacsorát. Végül néhány további kör és szöszmötölés után farkaséhesen oda is értem a serpenyõhöz. Az eredmény egy ratatouille-féleség lett.

Vacsora után, jóllakva feltámadt bennem a kíváncsiság, hogy pontosan miben is különbözött a mai ételünk a francia klasszikustól. "Csak tiszta forrásból" jegyében elõvettem Paul Bocuse német kiadású Standardkochbuchját, amelyben legnagyobb megdöbbenésemre nyoma sem volt a ratatouille-nak. Az internet is csak egy szponzorált változatot dobott ki.

A másik tiszta forrást is felcsaptam, és a Larousse Gastronomique végre megnyugtató választ adott: Az én változatom az ott megadotthoz képest nem tartalmazott paprikát és padlizsánt, valamint csak a kakukkfüves dobozkát emeltem le a fûszerpolcról a friss bouquet garni összeállítása helyett.  (Persze valójában sokkal slendriánabb voltam, hiszen a nem külön edényekben pároltam az egyes zöldségeket, hanem egyetlen serpenyõbe borogattam be õket sorban.)

Nyári zöldségragu

egy csokor újhagyma felkarikázva

két gerezd fokhagyma felszeletelve

egy kisebb cukkini felkockázva (milyen szép is a magyar nyelv, hogy a kb. ugyanakkora darabokra vágott zöldségekre már a harmadik szót írhatom...)

három paradicsom feldarabolva

olívaolaj

só, bors, kakukkfû

Egy serpenyõben a fenti sorrendben egymásra tettem, és rázogatva-kevergetve megpirítottam a zöldségeket. Fûszereztem, és jókenyeres rozszsemlével ettük. Ennek az ételnek két titka van: Finom zöldség kell hozzá, téli szomorú paradicsomból nem jó, és nem szabad túlsütni a zöldségeket. Ez nem egy jól összerotyogtatott lecsó, hanem egy friss, roppanós zöldségragu.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://pommepomme.blog.hu/2018/06/25...

sponsored links

Keres?s