Naspolya gyógyhatásai

2012-11-22

sponsored links

Kedves Mancika néni minden évben hoz nekem, mert tudja hogy szeretem.
Sajnos a kertünkben nincs, de ha nagyobb lenne a kert, bizony lenne
(de még az is lehet, hogy helyet keresek neki).
Nem járom Magyarország piacait, így nem is tudom lehet-e kapni, egyet tudok a közeli piacon ebben az idõben már kapható (Veresegyház).


Naspolya (Mespilus)
A naspolya Közép-Ázsiából származó növény, Délen vadon is terem.
Kistermetû, lombhullató fa vagy bokor. Gyönyörû:)
Az almának, körtének, birsnek rokona.
Nem válogatós talajban, öntermékeny, magas csersav tartalma megóvja a betegségektõl.
Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben.
Novemberben szüretelhetõ még keményen (utóérõ), de kár lenne, hisz nem fagyérzékeny, sõt a gyümölcsnek pár fok mínusz kifejezetten jót tesz: édesebbé, zamatosabbá válik, a fán is bepuhul.
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, emellett B-vitamin, E-vitamin, A-vitamin/Karotin tartalma.
Kiemelkedõ a Vas és Kálcium mennyisége, emellett Kálium, Magnézium, Cink, Mangán, Réz jelenléte.
Jelentõs a csersav tartalma.
Említést érdemel magas pektin (élelmi rost) tartalma.
Gazdag forrása, a szabadgyökfogó vegyületeknek (antioxidáns).
Hatása, alkalmazása
Pektintartalma az emésztõrendszer védelmezõje.
Segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is (úgy, mint az alma:).
Lassítja a szénhidrátok (gyors) felszívódását.
Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt a védekezõrendszerünk természetes erõsítõje.
Vashiány esetén is ajánlott fogyasztása!
Állítólag a csontjainkat is erõsíti:)
A népi gyógyászatban kérgének fõzetével vérzést csillapítottak, a magjának fõzete pedig vesekõ esetén igen hatásos, inkább megelõzésképpen fogyasszuk:)
Erõs a gyulladáscsökkentõ hatása, fõleg szájüreg, torok, gyulladásánál jusson eszünkbe.
Persze ehhez, kellett volna levelet gyûjtenünk:) majd jövõre:)
Vigasz, hogy a gyümölcs eszegetésével is segíthetünk magunkon, bár aki nyelni alig bír az nem biztos, hogy gyümölcsöt akar majszolni, de tea akkor is készíthetõ belõle:)
Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni.
A karácsonyi asztal részévé és a karácsonyfa díszévé válhat.
(Szalaggal, zsinórral felkötözhetjük a fára:)
Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faraghat belõle az arra érdemes,
régen a sétabotok kedvenc alapanyaga volt.
Levelét és kérgét magas csersav tartalma miatt cserzésre használták.
Én legszívesebben nyersen fogyasztom, de készíthetünk belõle, ivólét, zselét, lekvárt, kompótot......
és még valamit, hamarosan megmutatom.
Számos kozmetikum alapanyagául szolgál, úgy hogy szépítõszereimbe is becsempészem,
tekintettel ránctalanító, és vízmegkötõ képességére.
Információ: innen és innen illetve, illetve a Gyógynövény határozó c. könyvbõl.
/

Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012...

sponsored links

Keres?s