Narancsos omlós teasütemény

2017-12-17

sponsored links




A karácsonyi     készülõdést ezzel a teasüteménnyel kezdtem,
tökéletes kísérõ, tea vagy kávé mellé.
Olyan finom :) szinte "szétolvad" a szánkban. 




Ez a sütemény, kevert omlós, tehát nem hideg összetevõkkel dolgozunk (gyúrt omlós),
hanem a vaj lágy, amit habosra keverünk a cukorral, majd beledolgozzuk a tojást,
végül fakanállal beleforgatjuk a lisztet.
A tészta is lágy, tehát ezt nem lehet nyújtani (az a gyúrt omlós),
hanem a kezemmel formáztam.



Bõségesen tettem bele narancshéjat és keveset a frissen kinyomott narancslébõl.
A megsült süteményeket csokoládéba mártottam.


Narancsos teasütemény

Hozzávalók
200 g lágy teavaj
100 g demerara nádcukor (finom szemcsés v. porcukor)
2 db bio narancs reszelt héja
2 ek narancslé
1 db tojás
pici só
250 g finomliszt
50 g kókuszliszt
1 tk sütõpor (bmbio)

mártani
100 g 72 %-os étcsokoládé
1 tk kókuszvaj (vagy teavaj)


A vajat néhány órával elõbb szobahõmérsékletre tettem, hogy megpuhuljon.
Ez fontos.
A lágy vajat a cukorral, majd a narancshéjjal, narancslével habosra kevertem.
(Ajánlott habverõt használni.)







Hozzáadtam (lassan) az elkevert tojást és tovább krémesítettem.





A lisztet, kókuszlisztet, csipetnyi sót, sütõport elkevertem, 
majd  -fakanállal-  a vajashabhoz forgattam.




A sütõt elõmelegítettem (180 fok).
Sütõpapírt borítottam egy tepsire.
A süteménymasszából  - a kezeimmel-  golyókat formáztam, a tepsire ültettem, 
majd egy villával rányomtam egyet, kissé ellapítottam.




12 perc alatt sütöttem készre.
A tepsin hagytam kihûlni.




A csokoládét vízgõz felett megolvasztottam, hozzákevertem a kókuszvajat.
A süteményeket félig a csokoládéba mártottam.
Rácsra pakoltam és hagytam, hogy rádermedjen.
Légmentesen záródó dobozba pakoltam.





Megjegyzés

A teavaj helyett készülhet kókuszvajjal.
A kókuszlisztet cserélhetjük mandulalisztre, 
de akár az egész liszt mennyiség lehet finomliszt.












Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s