NARANCSOS KEKSZEK

2017-10-14

sponsored links

narancsos kekszek

A legegyszerĂ»bb dolgok egyike a keksz sĂŒtĂ©s. PĂĄr hĂ©tköznapi alapanyag kell csak hozzĂĄ Ă©s hamar elkĂ©szĂŒl. Az Ă­zesĂ­tĂ©snek Ă©s a formĂĄknak csak a fantĂĄziĂĄnk szab hatĂĄrt. Volt itthon narancs Ă©s valami Ă©des nassolni valĂłra vĂĄgytunk, hĂĄt ez kĂ©szĂŒlt. MĂ©g be akartam mĂĄrtani csokolĂĄdĂ©ba, de  ez elmaradt, majd legközelebb.
NĂĄlam kerĂŒl bele 1 öntet Grand Marnier, de ha nincs otthon, ez senkit se tartson vissza az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©tĂ”l, mehet bele narancsszörp, narancsaroma, narancsvĂ­z....bĂĄrmi ami erĂ”sĂ­t a narancsos Ă­zt.
Azt a fontos szabĂĄlyt azonban nem szabad elfelejteni, hogyha szĂ©p formĂĄjĂș kekszeket szeretnĂ©nk kapni, akkor mindig le kell hĂ»teni a tĂ©sztĂĄt sĂŒtĂ©s elĂ”tt. 
RĂ©gen sokszor megjĂĄrtam, hogy nagyon finom volt a vĂ©geredmĂ©ny, de teljesen eltorzult a formĂĄja a sĂŒtĂ”ben. A receptekhez nem mindig Ă­rtĂĄk oda ezt a nagyon lĂ©nyeges dolgot Ă©s Ă©n meg nem Ă©rtettem, hogy mi a baj. VĂ©gĂŒl kiderĂŒlt a rejtĂ©ly, aztĂĄn örökre megtanultam a leckĂ©t. 


HozzĂĄvalĂłk

30 dkg liszt
20 dkg vaj/ margarin
10 dkg cukor
1/4 k.k. sĂł
1 narancs reszelt héja ?
1/2 narancs leve
2 e.k. grand Marnier 


Elkészítés

Egy tålba, vagy aprítógépbe mérd ki a lisztet.
Kockåzd bele a hideg vajat, add hozzå a cukrot, sót, reszeld bele a narancshéjat, majd facsarj bele kevés narancslevet (mindig lehet pótolni a mennyiséget, ha kevésnek bizonyul), löttyintsd bele a narancslikÔrt vagy szörpöt és gyorsan dolgozd össze a tésztåt. Az aprítóban nagyon egyszerû, pår pulzåló nyomås és kész.
Amikor elmorzsolĂłdott a vaj, borĂ­tsd egy tiszta felĂŒletre Ă©s gyĂșrd kĂ©szre. Itt kell adni mĂ©g hozzĂĄ a narancslĂ©bĂ”l, ha nem akar összeĂĄllni a tĂ©szta.
Ahogy összeĂĄll, mĂĄr kĂ©sz is, nem szabad sokĂĄig gyömöszölni. Érdemes ekkor elfelezni a tĂ©sztĂĄt-könnyebb lesz fĂ©l adagokkal dolgozni. ZacskĂłzd be Ă©s helyezd a hĂ»tĂ”be 1-2 ĂłrĂĄra.
EnyhĂ©n lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd vĂ©konyra (2-3 mm). Szaggasd ki tetszĂ”leges formĂĄkra Ă©s pakold sĂŒtĂ”papĂ­rral takart tepsire. 
A legjobb ilyenkor mĂ©g fĂ©l ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be visszadugni, Ă­gy a tepsire felpakolva Ă©s a hĂ»tĂ”bĂ”l egyenesen mehet a 170 fok, lĂ©gkeverĂ©sre ĂĄllĂ­tott sĂŒtĂ”be.
5-6 perc alatt elkĂ©szĂŒl. TĂșlsĂŒtni sem szabad, mert akkor is torzul a forma.
Az elkĂ©szĂŒlt kekszek mĂ©g puhĂĄk, ne mozgasd Ă”ket, amire kihĂ»lnek tökĂ©letesen omlĂłsak lesznek.


narancsos kekszek

Csak, mert szeretem...kreatĂ­v gasztroblog

Folytatás a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/10/narancsos-...

sponsored links

Keres?s