Napfény kenyér

2017-01-12

sponsored links

Tücsike nevezte el ezt a kenyeret napfény kenyérnek, és azt hiszem, nem is tévedett :-)
Nemcsak azért, mert a sütõbõl frissen kikerült, illatozó kenyeret a kora reggeli napfényben fotóztam, de azért is, mert a héja és a bele ragyogó Nap színû. Titok nincs, csupán finom sült döblec a kenyérkénkben. Döblec, lánykori nevén sütõtök :-)

Ez a kenyér készülhet fõtt vagy sült sütõtökkel is, én általában sütöttel dagasztom. Most sütés elõtt a hámozott, hasábokra vágott döblecet kevéske fûszeres olajjal kentem át és nagyjából háromnegyed készre sütöttem, majd langyosra hûtve tettem a kenyértésztához.
Író hiányában kefírt / joghurtot és ásványvizet összekeverek pár csepp citromlével és ebbõl mérem ki a szükséges 1,5 dl-t.


Sütõtökös kenyér

hozzávalók

a sütõtökhöz: hámozott, ujjnyi hasábokra vágott sütõtök + 2 kk olíva olaj + õrölt fûszerek: bors, rozmaring, bazsalikom

250 gr sült sütõtök
150 ml író
80 ml víz
45 ml olíva olaj
575 gr liszt
100 gr teljes kiõrlésû liszt
1 bõ tk cukrot használtam
2 tk só
1,5 tk szárított élesztõ (porélesztõ)

vízzel hígított tojás, pucolt tökmag a tetejére
 
A sütõtötköt meghámozom, karikára, aztán a karikákat hasábokra vágom.
Az olíva olajat összekeverem a fûszerekkel, a döblec hasábokat megkenegetem a fûszeres olajjal.
Sütõpapíros tepsire sorakoztatom, elõmelegített, 170 fokos lerben nagyjából 15 percig sütöm. Langyosra hûtöm.

A kenyértésztához valókat kimérem, a fûszeres, sült döblecet is beleértve, bedagasztom. Hólyagos, nagyon jó állagú tésztát kapok. Folpackkal vagy vékony nylonnal letakarom a gombóccá formázott tésztát (így kelés közben nem szárad a teteje), majd duplájára kelesztem (kb 45 perc).
A megkelt kenyértésztát olajjal egész vékonyan megkent munkalapon finoman átdögönyözöm, megformázom. Most kerek jénaiban terveztem sütni, ennek megfelelõen cipót formáztam a ruganyos, gyönyörû narancsos színû tésztából és sütõpapírral kibélelt jénai edénybe tettem.
Újból letakarom, kelni hagyom, másodjára nagyjából 25-30 percet.
Eközben a lert elõmelegítem 230 fokra és beteszek egy ugyanakkora, kerek jénai edényt a sütõbe, mint amiben a kenyér kel. Ezt azért, mert úgy tapasztaltam, jobban-szebben sült át a kenyér és "héjasodik" az alja is, ha forró edényben kezdem sütni. Egy kis fémedényben vizet forralok (kb 2 dl), majd ezt is beteszem az egyre melegedõ sütõbe.

 

Amikor a kenyérkém megkelt, a ler is forró és a betett vizes edénytõl jó gõzös is, gyorsan kikapom a szintén forró jénait a sütõbõl. A megkelt kenyeret sütõpapírostól átemelem a forró jénai edénybe. A sütõedény peremének magasságában, majdnem körbe bevágom a kenyeret, a tetejét lekenem vízzel hígított tojással,  megdíszítem, majd beteszem a 230 fokos sütõbe. Mivel az én sütõm hajlamos megkapni a szépen felnövõ kenyérkéim tetejét, már az elején letakarom egy sütõpapírral.
Nagyjából 15-20 perc múlva 200 fokra visszaveszem a sütõt, újabb 20 perc múlva ránézek a kenyérre, hagyom még 5 percet, aztán sütõpapírostól kiemelem a jénai tálból, kiveszem a sütõ aljába betett vizes edényt, de a kenyeret további 10 percre még visszateszem a lerbe.
A megsült kenyeret, azon forrón ahogy a sütõbõl kikapom, átkenem hideg vízzel - ettõl szebb lesz a héja és munkába állnak a cserepezõ ácsok.
Az illatos kenyeret rácsra teszem és hûlni hagyom.
Vagy, a forró kenyérrel kiviharzok a teraszra és a ragyogó kora reggeli napsütésben boldogan lefényképezem. A képeken nem látszik, de a kenyérke vadul gõzölgött a kinti hidegben és mire megvágtuk, a héja is szépen becserepesedett.

Jó étvágyat !
:-)

Folytats a blogon ... www.garffyka.hu/2017/01/napfeny-kenye...

sponsored links

Keres?s