Nachos mexikói húsraguval, paradicsomsalsával

2017-10-09

sponsored links







Minden olyan ételt szeretek, amit a fûszeres, telt ízek jellemeznek, így aztán a mexikói konyha mellett sem tudok elmenni anélkül, hogy rá ne csodálkoznék, mennyi finomságuk van, amiket nekem is el kell készítenem. Ilyen ez az egyszerû, ám annál ízletesebb fogás is. Jellegében és a fûszerezés tekintetében is melengetõ étel, ami pont jól jön a hûvösebb, õszi napokon. :)
A tortillát és a belõle készült csipszet, azaz a nachos-t egy ideje már szinte hetente sütöm, és a darált húsból készült ragu is gyakori vendég a konyhámban ? igaz, inkább az olaszos és a magyaros változata. A kettõ összeházasításán a legújabb kedvenc oldalamon, a RecipeTinEats-en bukkantam rá, és azonnal tudtam, hogy szeretni fogom. Mit fogom?! Fogjuk! :D Mert, hogy a mexikói konyha remekeit a Kutyafül is lelkesen fogyasztja. Bár ez a többes szám azért túlzás, mert még csak 2-3 mexikói ételt készítettem. Viszont itt nem állok meg, az biztos, mert beleszerettem az ételeikbe, úgyhogy mostanában több receptjükkel is találkozhat majd az, aki bekukkant hozzám. :)




 
Hozzávalók 4 személyre:

Nachoshoz:
4 tortillalap (nálam most finom-, fehér tönköly-, teljes kiõrlésû tönköly- és kukoricaliszt keverékébõl)
durva szemcséjû só
olívaolaj

Mexikói húsraguhoz:
35 dkg darált marhahús
8 dkg konzerv vörös bab
8 dkg konzerv fõtt kukorica
8 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom
15 dkg piros, sárga és zöld húsú kaliforniai paprika
1 jalape?o csili
1 kis fej vöröshagyma
1 tk. fokhagymakrém (vagy 3 gerezd zúzott fokhagyma)
1 ek. sûrített paradicsom
1 tk. õrölt koriandermag
1 tk. morzsolt oregánó
? mk. õrölt római kömény
? mk. õrölt fekete bors

cukor ízlés szerint
1,5 dl víz
2 ek. folyékony mangalicazsír vagy olívaolaj

Továbbá:
10 dkg reszelt, vörös Cheddar sajt

Sajtszószhoz:
2 dl cukrozatlan sûrített tej (pl. Milfina az Aldiból)
10 dkg fehér Cheddar sajt
1 egészen kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
? mk. õrölt ancho csili
? mk. õrölt római kömény
õrölt fehér bors

1 dkg kukoricaliszt
1 dkg vaj

Paradicsomsalsához:
3 nagy, keményebb fajtájú paradicsom
2 ek. finomra aprított fehér- vörös- vagy lila hagyma
1 ek. kimagozott, vékony karikákra szelt jalape?o csili vagy hegyes erõs paprika
õrölt koriander
õrölt fekete bors
2 ek. aprított korianderlevél

? zöldcitrom lereszelt héja
pár csepp
frissen facsart zöldcitromlé


elkészítés:

  1. A salsához a paradicsomok felületén X alakú bemetszést ejtünk, 1 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat. (Aki úgy jobban szereti, rajtahagyhatja a héját.)
  2. A félbevágott paradicsomok leves, magos részét egy teáskanál segítségével eltávolítjuk, és a húsukat kis kockákra aprítjuk. Alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval, és minimum negyedórát pihentetjük.
  3. A nachoshoz az egymásra helyezett tortillalapokat 6 cikkre vágjuk, és a 24 db csipszet a sütõpapírral bélelt tepsire szorosan egymás mellé rendezzük.
  4. Mindkét oldalukat konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olívaolajjal, az egyik oldalukat megpörgetjük sóval, és 180°C-os sütõben kb. 12 perc alatt ropogósra sütjük.
  5. A sajtszószhoz a nagyon finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát a felhevített vajon kis lángon megdinszteljük, majd felöntjük a sûrített tejjel.
  6. Beletesszük a fûszereket, a kukoricaliszttel kevert sajtot, és selymes állagú szósszá fõzzük. A végén ízlés szerint sóval ízesítjük. Levesszük a tûzrõl, és melegen tartjuk.
  7. A raguhoz az aprított hagymát a felhevített zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kis kockára vágott kaliforniai- és a jalape?o paprikát, és további 1 percig sütjük.
  8. Rátesszük a húst, elkeverjük a fokhagymakrémmel (zúzott fokhagymával), és fehéredésig sütjük. A fûszerek keverékével ízesítjük (a só kivételével), felöntjük a vízzel, és addig pároljuk, hogy a levét félig elforrja.
  9. Belekeverjük a sûrített paradicsomot, a lecsepegtetett, aprított, aszalt paradicsomot, és a húst lepirítjuk (kevés cukrot is tehetünk bele). Hozzáadjuk a lecsepegtetett vörös babot, a kukoricát, és megsózzuk.
  10. Egy 24-26 cm átmérõjû sütõtálban vagy tepsiben lerakunk egy réteg csipszet, elosztjuk rajta a ragu felét, rászórjuk a fele adag reszelt sajtot, majd megöntözzük a sajtszósz felével. A rétegezést megismételjük, majd elõmelegített sütõben készre sütjük az ételt. Paradicsomsalsát kínálunk mellé, és elõételként tálaljuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 10 perc


Tipp:
  • A Pico de gallo-t 1 nappal fogyasztás elõtt is elkészíthetjük. Ebben az esetben hagyjuk ki belõle a sót és a zöldcitrom levét, és azokat csak tálalás elõtt keverjük hozzá, különben a salsa levet ereszt.
  • A salsát bármilyen mexikói étel mellé tálalhatjuk, de egyéb ételek tetejére is tehetjük, vagy akár tölteléknek is használhatjuk.
  • Ha kevés idõnk van, a húsos nachost sajtszósz nélkül is elkészíthetjük.














Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/10/nacho...

sponsored links

Keres?s