Mézeskalács

2010-12-22

sponsored links

Dísznek készültek a fára a mézeskalácsok. Legalábbis az elején így volt,aztán annyi lett ,hogy egy dobozba is raktam el minta nélkül,az majd szépen elkopik. Karácsonyi ajándék mellé is fogok adni a szeretteimnek.

Hozzávalók:
350 g liszt (csak finom lisztbõl is lehet, én 150g réteslisztbõl és 200g finomlisztbõl csináltam)
100 g porcukor
100 g méz
1 kk. õrölt fahéj
1 kk. õrölt szegfûszeg
2 kk. keserû kakaópor
50 g olvasztott vaj
1 tojás meg 1 sárgája még
(ha csak enni lesz akkor 1 kk. szódabikarbóna)
reszelt citromhéj

Díszítéshez a tetejére:
1 tojásfehérje (ami megmaradt)
100 g porcukor
1/2 citrom leve
1-2 teáskanál finom liszt

Elkészítés:
Én a hozzávalókat beleszórtam a kenyérsütõbe dagasztani, de nem volt jó ötlet mert alig bírtam kirobbantani másnap(nem javasolnám). Este csináltam és abba a problémába ütköztem még ,hogy nem volt itthon õrölt szegfûszeg csak egész, ezért vettem 4-5 szem szegfûszeget,és akkor már 3 szem szegfûborsot is és nagyon kevés vízbe beraktam a mikróba megforralni kicsit. Az ízek kijöttek és a lét beleöntöttem a tésztába, több lisztet kellett e-miatt használnom.
Szóval :) a hozzávalókat egy nagy tálba összekeverem kézzel,alaposan átdolgozom. Berakom a hûtõbe pihenni, reggelig vagy ameddig szükséges (azért 3 napon belül használd fel). Ha pihent kiveszem és átgyúrom újra, ha kell teszek hozzá még egy kevés lisztet. Majd ki lehet nyújtani 2-3 mm vastagságúra és lehet is szaggatni. Ha fára lesz célszerû kicsi lyukat csinálni késsel, kötõtûvel stb. a cérnának vagy drótnak még a sütés elött.
A nyújtófámat kicsit becsomagoltam folpackba így jobb volt.
Sütõpapírra rakom a kalácsokat és 180 fokos elõmelegített sütõbe légkeveréssel 10 perc alatt kész.
Egy újságpapírra szedtem ki õket az asztalra amíg kihûltek,addig elkészítettem a "tintámat" :).

A tojásfehérjét felvertem majd lassan hozzáadagoltam  a porcukrot és a citromlevet. Jó sokáig kell verni és a végén hozzáadni a lisztet,azzal is még egy kicsit.Egy zacskóba mertem a "tintát" és a zacsi sarkát nagyon picit megvágtam,ebbõl lett a habzsákom. Legalább nem kell mosogatni, viszont a végére elég ragadós lettem, mert nem voltam valami ügyes,ez a mintákon is látszik :D.
Csak akkor lehet díszíteni ha már hidegek.
Díszítés után 1-2 órával keményedig az íróka.

Puhítás:
Amikor a kalácsok elkészülnek gyilkos kemények,én így is szeretem.Aki nem szereti kemények annak itt egy tipp:
Rakd a kalácsokat egy fém vagy mûanyag dobozba és a tetejére,oldalához tegyél pár szelet almát és citromot,majd zárd le.Ettõl 2-3 nap alatt megpuhul és illatos lesz. Reggel-este kicsit átforgattam, így a második napon már jó volt az összes.
A díszítés viszont a puhítás során lejöhet,ezért rajzolatlanokat puhítottam csak.

Mézes fára

Mézes enni



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/zeslet/~3/WpH...

sponsored links

Keres?s